Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua dóna suport a una legislació que garanteixi el ple reconeixement de la llengua occitana a l'Aran.

Amb ocasió de les compareixences al Parlament de Catalunya que s'han celebrat avui en referència a la Llei provisionalment anomenada de l'aranès, la Plataforma per la Llengua vol manifestar que dóna suport a una legislació que garanteixi el ple reconeixement de la llengua occitana a l'Aran. Precisament, la Plataforma per la Llengua va participar ahir en un acte de suport per una Llei de l'occità a Catalunya.

Em l’acte, realitzat ahir a les 19 h del vespre a la seu d’Òmnium Cultural a Barcelona, hi varen participar Joan Solà, de l’Institut d'Estudis Catalans, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, Aureli Argemí, del CIEMEN, Ramon Sangles, de Llengua Nacional, Enric Garriga, del Cercle d'Agermanament Occitano-Català i Martí Gasull, portaveu de la Plataforma per la Llengua. En l’acte es demanava una Llei plena per l’occità a la Vall d’Aran, anomenat allí aranès, i que el nom de llengua occitana aparegui en el títol de la Llei. També hi va haver interessants intervencions per part del públic assistent.

 

La Plataforma per la Llengua, com a organització de promoció de la llengua catalana, dóna plenament suport al reconeixement oficial de l’occità, en tant que llengua germana i pròpia d’una part del territori sota administració de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments està en procés de debat al Parlament de Catalunya la Llei de l'aranès. Amb aquest acte s’ha volgut donar suport a una legislació que garanteixi el ple reconeixement de la llengua occitana a l'Aran i com a llengua oficial a Catalunya. Així mateix, es considera oportú tractar-la com a Llei de l'occità en lloc de Llei de l’aranès. D’aquesta manera es garanteix la consideració plena de la parla de l’Aran com a llengua i així mateix el seu caràcter en surt més enfortit com a referencial d’un àmbit lingüístic més ampli i per tant amb més oportunitats de recursos per a l’Aran. Cal que la societat catalana, començant per la classe política, assumeixi l’occità com a llengua oficial a casa nostra, de manera que tracti de llengua preferent al català allí on és llengua pròpia i de llengua preferent l’occità allí on en sigui; en aquest cas, a l’Aran.

 

D’altra banda, tot i que des de la Plataforma per la Llengua es considera que la Llei significa un pas important pel que fa a l’occità i la vitalitat cultural de l’Aran, considera també que en alguns aspectes encara s’hauria pogut anar més lluny. Així, en el capítol II sobre l’ús institucional, mentre es preveu l’ús de l’occità en el Conselh Generau d’Aran, en les administracions locals i en la Generalitat de Catalunya quan actua a l’Aran, malauradament no es fa cap referència a l’Administració de l’Estat en el mateix sentit. Pel que fa l’article 19 de Mitjans de Radiodifusió, la Plataforma per la Llengua creu que haurien de quedar garantits tant un canal de televisió com una emissora de ràdio en occità, mentre que l’actual redactat només parla d’impulsar-los. A l’article 23, també s’hauria pogut anar més enllà per tal de garantir la presència de l’occità en els rètols dels establiments oberts al públic, tal com es fa amb el català a la resta del territori.

 

Finalment, la Plataforma per la Llengua creu molt important escoltar les demandes d’aquells que empren normalment l’occità a la Vall d’Aran en l’elaboració de la Llei.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin