Nòvas ← d’Autras notícias

La diversitat lingüística és un tresor, no una amenaça: instem el president Emmanuel Macron a rectificar

Plataforma per la Llengua rebutja les declaracions del màxim mandatari francès, qui ha afirmat que les llengües dites regionals han estat un "instrument de divisió de la nació" francesa

La visió de Macron és errònia i alhora contrària als principis de respecte i pluralitat de qualsevol democràcia moderna

Plataforma per la Llengua rebutja fermament les recents declaracions del president francès, Emmanuel Macron, qui ha afirmat que les llengües dites regionals han estat un "instrument de divisió de la nació" francesa. Aquesta visió és no sols errònia, sinó també contrària als principis de respecte i pluralitat que haurien de guiar qualsevol democràcia moderna.

La història demostra la falsedat del relat uniformitzador. Durant la Primera Guerra Mundial, centenars de soldats no francòfons van lluitar i morir per França, evidenciant que poden existir sentiments de pertinença nacional en estats plurilingües i reconeixedors de les seves llengües.

Els casos de Suïssa, Bèlgica i el Canadà són exemplificadors. Les llengües no divideixen, sinó que enriqueixen i, a més, l'aprenentatge de llengües és acumulatiu. Per tant, el fet de saber-ne una no impedeix de dominar-ne d'altres amb un alt nivell d'habilitat. D'altra banda, les persones necessiten mantenir la llengua pròpia per aconseguir un desenvolupament personal i social més consistent, perquè la llengua va lligada a l'essència de les persones.

El francès, que avui és un idioma global, no hauria assolit aquesta posició si altres estats haguessin aplicat la lògica de Macron. Països com el Canadà, Luxemburg o diverses nacions africanes han fet de la pluralitat lingüística un element central de llur identitat, sense la qual cosa el francès hauria desaparegut d'aquests territoris. De fet, a França mateixa, la xarxa d'institucions com l'Alliance Française promou activament el francès al món, sense que això sigui considerat un perill per a la unitat de les nacions on opera.

El 2021 Macron va qualificar les llengües dites regionals de "tresor nacional"

És també incoherent que Macron, que el 2021 va qualificar les llengües dites regionals de "tresor nacional", ara les presenti com un obstacle. Aquesta contradicció demostra la manca d'un compromís real amb la protecció i promoció d'allò que la mateixa Constitució declara un patrimoni nacional. Cal recordar, especialment, que la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals va ser parcialment blocada pel Consell Constitucional sota el seu mandat.

Per tot plegat, Plataforma per la Llengua insta el president Macron a rectificar aquestes declaracions i a adoptar mesures concretes per a promoure la diversitat lingüística. En lloc de considerar les llengües de França com una amenaça, és hora de reconèixer-les com el que són: un patrimoni viu que reforça la riquesa cultural de l'Estat i que, lluny de dividir, pot ser un pont d'entesa i respecte. 

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin