Més de 400 persones es van congregar aquest dissabte a Alfafara per assistir a la tercera edició de la Festa pel Valencià i de la Festa de la Poesia de la Mariola, que enguany, per primera volta, s'han organitzat conjuntament, de la mà de Plataforma per la Llengua i l'Assemblea de Joves de la Mariola. L'esdeveniment, que va tenir com a protagonistes la literatura i la música en directe, va servir per a recordar que "la llengua no es toca" i va incloure una xerrada del professor Xavier Serra, que va reivindicar la necessitat de triar el valencià a les escoles.
La festa es va iniciar la vespra del 6 de desembre amb una conversa entre els poetes joves Cecília Navarro, de Llucmajor, i Jun Komura, de Barcelona. L'acte, que s'havia ajornat a causa de la DANA, va donar el tret de sortida a les dues celebracions, i va ser una conversa literària d'alt nivell. Els actes centrals van tenir lloc el dissabte, amb una programació que va incloure recitals poètics, cercaviles, un dinar i un sopar popular, així com la tradicional ruta literària. Aquesta edició va comptar amb l'acompanyament especial de la Muixeranga de Xàtiva "La Socarrà". Els més menuts també van poder gaudir de la jornada amb un concert de Canta Canalla, que va oferir un espectacle de rock en valencià per a xiquets.
El professor Xavier Serra va ser l'encarregat de dirigir la conferència central, en la qual va parlar de la nova llei educativa del País Valencià i va exposar com creu que s'han d'afrontar els reptes actuals dels valencianoparlants tot comparant-los amb altres casos internacionals. La sala es va omplir de gom a gom, fet que va demostrat l'interés del públic per la defensa del valencià. La jornada es va tancar amb una nit de música en directe a càrrec de Colomet, Faixa i DJ Xúquer, que van posar el punt final a un dia ple d'emocions i reivindicació.
Un sorteig solidari per recaptar fons per reconstruir el teixit cultural i lingüístic del País Valencià
Durant el sopar, es va celebrar un sorteig solidari, que va recaptar més de 100 €, que se sumaran als més de 14.000 € acumulats fins ara a través de la campanya de Plataforma per la Llengua Reviscolem. Es tracta d'una campanya de recaptació de fons per a paliar les necessitats dels projectes culturals i lingüístics a les zones afectades per la DANA. L'objectiu mínim és arribar als 30.000 euros i, a més del micromecenatge, la campanya destinarà a aquest fons el 10 % de les vendes totals de la botiga virtual de l'entitat i els beneficis íntegres d'una samarreta solidària que aviat es posarà a la venda.
Impuls a la poesia: el Premi Mariola per a poetes inèdits
Un dels moments més destacats va ser el lliurament del 1r Premi Mariola per a poetes inèdits, una iniciativa nascuda dins del mateix esdeveniment. La guanyadora d'aquesta primera edició va ser Ànnia López (Terrassa, 1998) amb l'obra Al·lucinacions o com divertir-te si ets pobre, que serà publicada per Edicions del Buc en la nova col·lecció Botgetes. El premi té una dotació econòmica de 1.000 euros i pretén fomentar la creació poètica en valencià. També es va reconéixer l'obra finalista, Autobiografia d'un embrió, de Laura Taltavull (Palma, 2002). Tots dos premis consoliden el certamen com una plataforma d'impuls per a joves veus poètiques. A més, el traductor i poeta mallorquí Jaume Pons Alorda va fer un emotiu homenatge a Jaume Pérez Montaner, i Eduard Marco, Carme Alegre, Begonya Pozo, Pau Sif o Pere Císcar també participaren a la jornada.
Amb aquesta edició, la Festa pel Valencià i la Festa de la Poesia de la Mariola es consoliden com esdeveniments clau per a la cultura i la reivindicació de la llengua a la Serra de Mariola, i deixen palès que la llengua i la cultura, a través de la música i de la poesia, són motors de canvi i de resistència.