Els socis i voluntaris de Plataforma per la Llengua van participar en la manifestació multitudinària del passat dissabte 9 de novembre a València per exigir la dimissió del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per la nefasta gestió de l'emergència per la gota freda al sud de la ciutat de València. L'entitat assenyala que el govern encapçalat per Mazón no només és un perill per a la llengua i la cultura valencianes, sinó també per a la vida dels habitants del País Valencià. La xifra oficial dels morts a causa de la DANA supera les 200 víctimes, i encara hi ha més de 50 desapareguts. A més, cal sumar-hi els danys econòmics i socials, així com les conseqüències en àmbits com l'educació als pobles afectats per la DANA.
Amb la plaça de l'Ajuntament plena de gom a gom, una marxa en silenci i acompanyada per les dolçaines va avançar pel carrer Sant Vicent amb una multitud de cartells on es podien llegir consignes com «València sota l'aigua i els responsables absents!», «La DANA arrasa i el govern fracassa», «Govern traïdor, poble salvador», «La incompetència té conseqüències», «Dimiteix, gita't i tapa't», «Sou més perillosos per inútils que per corruptes», «Volem que assumiu les vostres responsabilitats» o, el més llegit, «Carlos Mazón, dimissió». Al capdavant de la marxa hi eren diverses víctimes directes de la DANA: Mariló Gradaolí -veïna de Catarroja i periodista-, Joan Escrivà -fundador de la revista infantil Camacuc, guanyadora de l'últim Premi Martí Gasull i Roig concedit per Plataforma per la Llengua- , Vicent Mañes -representant de l'associació de directors de damnificats pel temporal- , Maite Fontana -resident d'Algemesí i de la Nova Muixeranga d'aquest municipi de la Ribera Alta- , així com veïns del barri de Parc Alcosa d'Alfafar i de Paiporta.
Finalment, un manifest llegit per Mariló Gradaolí va fer una cronologia dels fets i va responsabilitzar directament el cap del Consell, Carlos Mazón, per no donar l'avís a temps i per la gestió posterior de la crisi. Un emotiu minut de silenci va fer aflorar les emocions, provocant llàgrimes i gelant els cors de les més de 130.000 persones presents. Aquesta és la primera de les mobilitzacions, però n'hi haurà més, ja que la gestió del govern autonòmic en les diferents àrees ha estat molt deficient. En eixe sentit, la Conselleria d'Educació ha anunciat que mantindrà la consulta sobre la llengua base per a gener tot i que l'alumnat de les zones afectades encara no sap en quines condicions podrà tornar a les aules.
Estem seguint molt de prop i amb extrema preocupació la situació als municipis afectats per la DANA. Volem fer arribar tot el nostre suport a les persones que han patit aquesta tragèdia, especialment a aquelles que han perdut un ésser estimat. De tot cor, vos enviem tota la… pic.twitter.com/t3vsHbDD30
— Plataforma per la Llengua #LaVeuQueCreix (@llenguacat)
L'ajuda de Plataforma per la Llengua
L'organització està contactant amb els socis i els voluntaris residents a les localitats colpejades per brindar-los suport i informar-los de les mesures que està prenent l'entitat per pal·liar els efectes de la catàstrofe. Davant d'aquesta tragèdia, Plataforma per la Llengua dedicarà el 10 % de les vendes de la botiga virtual a recuperar projectes culturals i lingüístics de la zona afectada. A més, la campanya anual de donatius d'aquest hivern, que aviat es farà pública, també es destinarà a aquest objectiu.
Per altra banda, el pròxim número de La Corbella, la revista semestral de l'entitat, que sortirà a la llum a l'hivern, inclourà dues pàgines de l'edició de Camacuc. Es tracta d'una edició, que ja estava prevista, però que no podrà veure la llum perquè la DANA es va emportar la redacció sencera de la revista.
️???? pic.twitter.com/ms0VuB4j3x
— Plataforma per la Llengua País Valencià (@PlataformaPV)