Plataforma per la Llengua i la cooperativa educativa Versembrant sumen esforços per fomentar l'ús social del català i impulsen un concurs per premiar les millors adaptacions de poemes en català a música urbana fetes per joves de 14 a 30 anys. Per a les entitats promotores, el concurs pot propiciar que els joves s'interessin per l'herència cultural i poètica en llengua catalana i que vegin que el català és una llengua vàlida per a les creacions musicals i s'animin a fer-la servir. Les inscripcions al concurs, a través del correu administracio@versembrant.cat, ja estan obertes i tancaran l'1 de març.
El concurs s'emmarca en un projecte de Versembrant, «De la poesia catalana a la música urbana», que també inclou tallers per a instituts i un espectacle en què músics professionals duen a l'escenari alguns poemes musicats. El concurs, però, no es dirigeix únicament a alumnes de secundària, sinó que és obert a tothom que tingui entre 14 i 30 anys i visqui a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, la Catalunya Nord, l'Alguer i Andorra.
Els candidats s'hi poden presentar individualment o en grup, i han de musicar poemes en català en forma de música urbana. Cada participant o grup pot presentar-ne un màxim de dues, i totes han de ser originals i inèdites, poden incloure més d'un poema versionat, i els poemes han de ser d'autors reconeguts del panorama literari. L'adaptació ha d'estar basada en una cançó de música urbana que hagi estat a les llistes d'èxits els últims cinc anys, ha de tenir com a mínim dos minuts de durada i no pot superar els cinc minuts.
Premi Plataforma per la Llengua per a les adaptacions amb bases de música urbana en català
Els guardons del concurs són quatre. Un és el Premi Plataforma per la Llengua, que finança l'entitat de promoció del català i premia específicament les adaptacions que tinguin com a base una cançó de música urbana que ja sigui originalment en aquesta llengua. Aquesta fórmula és una manera d'afavorir que els joves també escoltin música urbana en català. Els altres tres premis (un primer, un segon i un tercer premi) guardonaran les adaptacions que tinguin com a base cançons de música urbana internacionals.
A més a més, els guardonats del Premi Plataforma per la Llengua enregistraran la cançó en un estudi professional, treballant amb un productor reconegut. També gravaran un videoclip i accediran a dos cursos avançats: un d'escriptura de cançons i un altre de producció musical. Posteriorment, les entitats promotores del concurs difondran l'adaptació als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. Pel que fa als altres tres guardons, el primer ofereix les mateixes recompenses, mentre que el segon ofereix els cursos i l'enregistrament a l'estudi, i el tercer, els cursos. En el cas del Premi Plataforma per la Llengua, l'entitat també facilitarà que el guanyador actuï en algun dels actes que organitza.
Els candidats poden presentar les adaptacions fins a l'1 de març
Les inscripcions al concurs es poden fer enviant un correu a administracio@versembrant.cat amb l'assumpte «Concurs adaptacions» i la informació del nom i els cognoms, l'edat, la població i el telèfon dels participants. Les creacions s'hauran de penjar en format àudio o vídeo, o bé amb un enllaç. Juntament amb la cançó, caldrà que incloguin una transcripció de la lletra adaptada en PDF i una breu explicació (300 paraules màxim) del procés creatiu, amb els títols i els autors de totes les obres, tant poètiques com musicals, que han versionat i la relació que hi han establert. Els candidats tenen temps fins a l'1 de març del 2025 per fer arribar al mateix correu (administracio@versembrant.cat) un enllaç de Google Drive amb tots els arxius. El guardonat serà escollit per un jurat de prestigi format per noms rellevants de les lletres i la música del nostre domini lingüístic.
La música urbana en català, un repte pel panorama musical
L'aposta de l'entitat per dotar econòmicament un premi en un gènere musical tan concret com és el de les músiques urbanes es deu al fet que, si bé el pop-rock i l'alternatiu es mantenen com els gèneres més escoltats als territoris de parla catalana, les músiques urbanes són les que més han crescut els darrers 5 anys, amb una pujada que gairebé va duplicar la seva popularitat abans del 2017, ja que arribava gairebé al 40 % d'escoltes. Des d'aleshores, la popularitat s'ha mantingut de forma esglaonada, però mai per sota del 30 % en escolta, i amb un 29,4 % d'assistència a concerts l'any 2022. Amb tot, es pot afirmar que aquest estil ja s'ha fet un lloc al pòdium del panorama musical català, i és per això que l'entitat considera cabdal apostar-hi perquè el jovent s'hi senti còmode i assumeixi que és un gènere que funciona perfectament en català.
[Bases del concurs]
-
Si vols impulsar l'ús de la llengua amb nosaltres, ara és el moment: fes-te soci de l'entitat i fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!