Nòvas ← d’Autras notícias

El Síndic de Drets Lingüístics: un any recorrent el territori per defensar els drets dels catalanoparlants

El Síndic de Drets Lingüístics és el servei itinerant de queixes i consultes lingüístiques que té l'objectiu de donar a conèixer i defensar els drets dels catalanoparlants

Plataforma per la Llengua va recaptar més d'onze mil euros per tal d'aprofundir a fer créixer la sensibilització ciutadana i oferir xerrades, formacions i materials sobre com actuar davant de situacions en què es vulneraven drets lingüístics

Durant el 2023, l'entitat ha ofert formacions a regidors de diverses formacions polítiques, ha organitzat xerrades obertes a la ciutadania, ha ofert informació a professionals del dret, ha actualitzat la guia Què faig si...? i ha preparat els seus voluntaris per tal que puguin atendre i assessorar, de la millor manera possible, totes les persones que s'adrecen al Síndic

El Síndic de Drets Lingüístics és un servei itinerant que té l'objectiu de promoure el coneixement i la defensa dels drets dels catalanoparlants, i assessorar-los i acompanyar-los si han estat víctimes d'alguna discriminació o han vist vulnerats els seus drets. El Síndic està compost per voluntaris de l'entitat, formats per a l'ocasió, que recullen les queixes i assessoren les persones que s'acosten a la parada que s'instal·la a diversos punts del territori català.

Així doncs, el Síndic facilita que la ciutadania pugui informar-se sobre els drets dels quals disposa, i així, empoderar-se per poder-los exercir. I, si escau, també pot tramitar la queixa corresponent. Durant el primer any de treball, el Síndic de Drets Lingüístics ha estat present en diversos esdeveniments, com la Fira de la Candelera de Molins de Rei, la diada de Sant Jordi a Sabadell i a Barcelona, la Festa Major de Sitges, la Fira del Llibre en Català de Terrassa, les Fires de Sant Narcís de Girona, les festes de la Mercè i a Santa Eulàlia a Barcelona, la Festa de la Tardor de Sant Cugat del Vallès, o la Fira del Còmic en Català de Mataró. També s'ha apropat a Castelldefels i al barri de la Bonanova de Barcelona.

Però la feina del Síndic de Drets Lingüístics no acaba aquí, ni de bon tros. El dia 15 de juny al matí, el Síndic serà davant el mercat municipal de Vic, un municipi on s'està treballant de manera molt activa per garantir l'ús social del català i la defensa de la llengua, tasca en la qual Plataforma per la Llengua està assessorant l'Ajuntament. A més, durant la tardor, també estarà present al barri d'Horta de Barcelona. Ben aviat s'aniran coneixent més llocs del territori català on la ciutadania es podrà adreçar per informar-se sobre els seus drets i denunciar si ha patit algun tipus de discriminació.

El Síndic de Drets Lingüístics és una realitat gràcies a la campanya de microdonatius promoguda per Plataforma per la Llengua i que ha recollit més d'onze mil euros, fet que demostra la preocupació creixent dels catalanoparlants respecte a les discriminacions lingüístiques.



Els tres pilars del Síndic: divulgació, formació i assessorament

Per tal de poder oferir la millor atenció i assessorament possibles a la ciutadania, Plataforma per la Llengua ha ofert formacions als voluntaris de l'entitat durant el 2023 i els continuarà capacitant per dur a terme aquesta feina. A més, també ha ofert formació a regidors de diversos partits polítics durant el mes de juliol i la tardor del mateix any 2023.

D'altra banda, l'entitat ha ofert xerrades obertes a la ciutadania per donar a conèixer els seus drets lingüístics i com exercir-los; concretament, a Santa Coloma de Farners, Saldes, Cerdanyola del Vallès, Vic o al barri de Sant Andreu, a Barcelona. Aquestes xerrades es continuaran fent: n'hi ha una de prevista al barri d'Horta de Barcelona per a la tardor del 2024.

També s'ha ofert informació a professionals del dret, com als membres del Col·legi d'Advocats de Sabadell. Destaquen, també, els tallers formatius i de debat a centres educatius de Sant Feliu de Llobregat.

Plataforma per la Llengua, gràcies a l'aportació dels donants que van contribuir a la campanya, també ha pogut editar una actualització de la guia Què faig si...?, un document que ofereix consells i suggeriments per afrontar situacions quotidianes relacionades amb els drets lingüístics dels catalanoparlants. A més, ha començat a treballar per crear càpsules de ràdio amb exemples concrets sobre com reaccionar davant de diferents situacions de discriminació lingüística.

L'aportació dels donants ha fet possible activar el Síndic de Drets Lingüístics, que ja ha atès un centenar de consultes i queixes, i que seguirà recorrent el territori amb l'objectiu proper d'arribar també a altres parts del domini lingüístic, com les Illes Balears i el País Valencià.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin