Nòvas ← d’Autras notícias

Plataforma per la Llengua empara la dona discriminada a Palma per un conductor de l'empresa pública de bus

Carme R presenta la pertinent queixa i lamenta que el xofer l'obligàs a "parlar espanyol i a sentir vergonya per expressar-me en la meva llengua"

Assegura que el conductor la contestà en anglès, l'acusà de ser mala persona per emprar el mallorquí i animà la resta de passatgers a empènyer-la

Plataforma per la Llengua li ofereix l'assessorament del seu servei de queixes, el qual estén a tots els ciutadans que pateixin vulneracions de drets lingüístics

Carme R., la dona discriminada per un conductor de bus a Palma per parlar en català, ha interposat aquest dimecres la pertinent queixa a les oficines de l'empresa pública Transports de les Illes Balears (TIB).

Acompanyada per Marina Garcias, membre de l'executiva de Plataforma per la Llengua, i Dídac Alcalà, responsable tècnic de l'entitat a les Illes Balears, l'agredida ha explicat els detalls del que va succeir i ha sol·licitat reunir-se amb la coordinadora del servei de transport "per conèixer per què aquests casos són tan freqüents".

La víctima ha relatat que a les 17'15 h hores del passat 29 d'abril es trobava a l'estació intermodal quan es dirigí al xofer del bus de la líniea 302 en direcció a Muro, tot interessant-se per la propera hora de sortida.

"Tot d'una em va demanar que parlàs en espanyol, volia que sentís vergonya per expressar-me en la meva llengua i em va dir que, si volia emprar el català, que anàs a Catalunya", ha remarcat. Per molt que Carme s'esforçà a "vocalitzar, per ajudar-lo, realment no em volia entendre".

Però el moment "més àlgid" arribà quan, des de la porta del bus, el conductor "encoratjà" la resta de passatgers "perquè em fessin empentes i em llevassin d'enmig. Em tremolaven les cames, perquè no entenia com aquella gent podia ajudar a l'agressor i no a la víctima".

Finalment, com ha contat Carme, el conductor la va "respondre en anglès" i li va dir que "era mala persona". "Què vol dir, que xerrar mallorquí és de males persones? No vull ofendre ningú per emprar la meva llengua; és intolerable", ha afegit.

Una vegada posada la queixa, Carme esperarà a conèixer la resposta del TIB per decidir si pren cap més acció, "com ara denunciar els fets a Consum o a Transports. El que no faré és anar a la Policia Nacional, que em farà xerrar en castellà i omplirà el full de denúncia en castellà per deixar anotat que no m'han deixat expressar-me en català. Seria incoherent". 

Marina Garcias, responsable d'administracions públiques de Plataforma per la Llengua, ha demanat "que s'aturin aquestes vulneracions reiterades i se'ns deixi viure lliurement el nostre dret a emprar la llengua pròpia a ca nostra. No podem consentir aquest clima d'enfrontament, que s'ha d'apaivagar".

Garcias ha aprofitat per posar el servei de queixes de Plataforma per la Llengua al servei de tots els ciutadans que es sentin agredits. La representant de l'executiva de l'entitat ha garantit, a més, a totes les víctimes l'acompanyament, l'assessorament legal i la cobertura mediàtica en aquells casos que, com en l'actual, s'hagi vulnerat greument el dret de les persones a expressar-se en la seva llengua.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin