Nòvas ← d’Autras notícias

'Camacuc', Dagoll Dagom i Quart Creixent, finalistes a l’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

El guanyador es decidirà per votació popular i s'anunciarà a l'acte de lliurament dels premis el dilluns 6 de maig, que es farà al Teatre Poliorama de Barcelona

Des del 19 de març i fins al dilluns 15 d'abril, vota qui vols que guanyi els Premis Martí Gasull i Roig!

Les pròximes setmanes també es faran públics els guanyadors del Premi Especial del jurat i del Premi a la Innovació

L'onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig ja té els tres finalistes. Es tracta de la revista infantil Camacuc, la companyia de teatre Dagoll Dagom i la llibreria Quart Creixent de Palma. Els premis, que organitza cada any Plataforma per la Llengua, volen reconèixer persones o entitats que hagin destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana.

Després de la deliberació del jurat entre 115 propostes, aquest dijous 21 de març s'obre el període de votació popular a través del web www.premismartigasull.cat/ perquè sigui la gent qui esculli el mereixedor del guardó. El termini per votar acabarà el dilluns 15 d'abril i la proposta guanyadora s'anunciarà a l'acte de lliurament dels premis, que es farà el dilluns 6 de maig al Teatre Poliorama de Barcelona. En edicions anteriors, els premis han reconegut VilaWeb, Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears.

A la gala del 6 de maig, a més del Premi Martí Gasull i Roig, també es lliurarà el Premi a la Innovació i el Premi Especial del Jurat. Pel que fa al Premi a la Innovació, té una dotació de 2.000 euros i vol reconèixer projectes transformadors que suposin un revulsiu per a la llengua catalana en el context actual. En la primera edició del premi, l'any passat, el va guanyar el creador de continguts Fran Tudela, més conegut com a "Cabrafotuda".

Pel que fa al Premi Especial del Jurat, és de caràcter honorífic i distingeix una persona amb una trajectòria acreditada en la defensa de la llengua. Fins ara, n'han estat mereixedors la filòloga i activista Blanca Serra, el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú. Els jurats del Premi Especial i el Premi a la Innovació es van reunir divendres passat i els guanyadors es faran públics les pròximes setmanes.

Per saber-ne més sobre els tres finalistes als 11ns Premis Martí Gasull i Roig

Creada el 1984, Camacuc és una revista infantil en valencià que a través del còmic ofereix humor, valors i entreteniment als més menuts. De periodicitat bimensual, Camacuc té com a objectiu fomentar la lectura, normalitzar la llengua i promoure els autors del País Valencià. Així, la seva és una història de quaranta anys de vinyetes, passatemps, recomanacions i relats curts, amb tots els continguts exclusivament en llengua catalana. A més, des de l'any 2000 disposa d'una edició de la revista en aranès, Era Garbèra. Camacuc ha estat una de les revistes en català que diversos ajuntaments valencians, començant pel de Borriana, han volgut censurar cancel·lant-ne la subscripció.

Antaviana, Nit de Sant Joan, El Mikado, Cop de rock i L'Alegria que passa són només algunes de les nombroses obres teatrals sorgides de Dagoll Dagom, la companyia que des del 1974 ha tingut un paper fonamental a l'hora de confegir l'imaginari dramatúrgic en llengua catalana. També en l'àmbit televisiu, Dagoll Dagom ha ofert als teleespectadors catalans sèries ben recordades com Oh! Europa, La memòria dels Cargols, Psico express o La sagrada família. Aquest 2024, Dagoll Dagom diu adeu als escenaris amb Mar i cel, un dels èxits més cobejats, coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva fundació.

Quart Creixent és un espai cultural de referència a les Illes Balears. Creat el 1982, la llibreria Quart Creixent té la voluntat d'oferir al públic mallorquí tota la producció editorial catalana, en totes les especialitats, fent èmfasi en la secció infantil i juvenil. Així mateix, al llarg d'aquestes quatre dècades, Quart Creixent ha estat -i és- també un indret de retrobada cultural, artística i musical, amb una programació intensa de presentacions de llibres, debats, recitals poètics i passejades literàries.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin