Nòvas ← d’Autras notícias

Denunciem que la moció de Vox perquè Alacant siga considerat de predomini castellà és un nou intent d’humiliar els valencianoparlants

Plataforma per la Llengua denuncia que si la iniciativa prospera i les Corts Valencianes aproven que Alacant deixe de ser zona de predomini valencianoparlant, la llengua pròpia retrocediria a l'escola i la retolació 

Per a l'entitat, la proposta busca limitar, encara més, els drets dels valencianoparlants, tot i que podrien continuar fent servir la llengua amb l'administració, atés que continua sent oficial 

Plataforma per la Llengua denuncia que la moció de Vox perquè Alacant quede fora de la zona de predomini lingüístic valencià, que s'ha de votar aquesta tarda al ple municipal, és un nou intent per fer retrocedir l'ús de la llengua pròpia, i fa una crida a la resta de partits a votar-hi en contra. En concret, la declaració demana que es modifique la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), coneguda justament com la "llei d'Alacant", per fer que la ciutat s'incorpore a la zona de predomini lingüístic castellà, una iniciativa que perjudicaria especialment l'educació en valencià i que també tindria afectacions en la retolació.  

És la quarta vegada que Vox porta al ple aquesta iniciativa, i és el primer cop que té possibilitats reals de prosperar, atés que Ciutadans, que s'hi havia oposat, ja no té representació, i el PP i Vox, que sempre hi han votat a favor, ara sumen majoria absoluta. Per a Plataforma per la Llengua, la modificació de la llei ignora que la zona de predomini lingüístic d'una llengua o una altra no té a veure amb els percentatges d'ús de la llengua, sinó amb la llengua històrica de cada zona. Per això, l'entitat veu en la proposta un nou intent d'humiliar els valencianoparlants i de limitar-los, encara més, els drets que tenen garantits a la segona ciutat més habitada del País Valencià. 

La incorporació d'Alacant a la zona de predomini lingüístic castellà no afectaria al dret d'opció lingüística a l'administració, i, per tant, els valencianoparlants podrien continuar-s'hi dirigint en la seva llengua. Això és perquè el predomini lingüístic no implica cap modulació en l'oficialitat de la llengua, tant del valencià com del castellà, i totes dues llengües són cooficials a tot el territori. 

Tanmateix, en cas de prosperar la moció i que finalment les Corts Valencianes acabaren modificant la LUEV (un tràmit senzill, atés que es fa per majoria simple i el PP i Vox, amb 40 i 13 diputats, la tenen), sí que tindria afectacions en la retolació i en l'educació. Actualment, la Generalitat Valenciana ha de retolar únicament en valencià o en valencià i castellà amb el valencià en primera posició les zones de predomini lingüístic valencià. En canvi, si Alacant s'incorpora a la zona de predomini castellà, el castellà seria la primera llengua de la retolació i el nom en valencià hi seria opcional.  

L'afectació més important, però, seria en educació, perquè l'assignatura de valencià passaria a ser una optativa. A més, si es confirmen els canvis en la normativa educativa, la ciutat quedaria exempta de l'ensenyament plurilingüe i els seus centres no haurien d'ensenyar cap assignatura en la llengua pròpia del país (actualment, l'ensenyament en valencià ha de suposar entre el 25% i el 60% de les hores lectives).  

El quart intent de Vox perquè Alacant deixe de ser zona de predomini lingüístic valencià 

El primer cop que es va votar la proposta de l'extrema dreta en contra del valencià fou al gener de 2020, la segona va ser el desembre del mateix any i l'última, el gener de 2022. Els vots de l'esquerra i els de Ciutadans van tombar les dues primeres votacions, tot i que la tercera vegada que es va votar la moció Ciutadans va passar-s'hi a l'abstenció. El PP sempre s'hi ha posicionat a favor i res fa pensar que en aquesta ocasió actue de manera diferent, ja que les dues formacions sumen majoria absoluta a Alacant i, en definitiva, José Luis Barcala (PP) ostenta l'alcaldia gràcies als 4 regidors de Vox


  • Si vols que continuem treballant per defensar els drets dels valencianoparlants, fes pinya amb els més de 25.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin