Plataforma per la Llengua fa una crida a la ciutadania per concentrar-se davant de la Biblioteca Municipal de Borriana, a la plaça de la Mercé, el proper dilluns, dia 17 de juliol, a les 19 h, per mostrar el rebuig a la decisió del govern local de censurar El Temps, Sàpiens, Camacuc, Enderrock, Llengua Nacional i Cavall Fort. A més, l'entitat també busca algun altre espai de Borriana per poder esquivar la censura i oferir gratuïtament la lectura de les revistes censurades. L'ONG del valencià també donarà suport a l'estratègia de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), que hi respondrà per una triple via: la judicial, la institucional i la de la mobilització ciutadana.
Per a l'ONG del valencià, és intolerable que una administració pública perseguisca i censure revistes per estar escrites en valencià, i és una demostració més que la simple existència de publicacions en valencià molesta el nacionalisme espanyol, que ha construït un estat sobre la supremacia del castellà i que veu en la normalització de les altres llengües un atac al mateix estat espanyol.
"Es tracta d'un atac a la llengua i, tot i que això no el fa menys greu, no és pas el primer atac. La mateixa estructura de l'Estat no respecta els catalanoparlants, i si no parles en castellà, fas nosa", ha dit el president de l'entitat, Òscar Escuder, en una roda de premsa aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al costat de Germà Capdevila, president de l'APPEC; Xavier Antich, president de la Federació Llull (Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià), i quatre dels editors de les revistes afectades: Mònica Estruch, de Cavall Fort; Eliseu Climent, d'El Temps; Màriam Serrà, de Llengua Nacional, i Lluís Gendrau, d'Enderrock.
Per a l'entitat, el PP i Vox només són la punta de llança d'unes polítiques públiques estatals que són estructuralment discriminatòries amb els valencianoparlants i que s'expressen amb dades clares: en els últims cinc anys, per exemple, només l'11,2 % dels llibres enviats pel Ministeri de Cultura espanyol a les biblioteques del País Valencià eren en valencià mentre que el 85,2 % eren en castellà.
Plataforma per la Llengua recorda que, més enllà de l'acció del regidor de Vox, el partit d'extrema dreta ja va demanar la cancel·lació de la subscripció a aquestes revistes el passat 9 de gener, per considerar-les "propaganda catalanista". Ara, amb el suport del PP, la formació d'ultradreta finalment ha passat a l'acció. La decisió contrasta amb el fet que en el darrer mandat del PP a l'Ajuntament de Borriana el consistori ja adquiria les revistes que ara se censuren.
Amb la mateixa voluntat d'eliminar qualsevol rastre de la llengua pròpia del territori, l'alcalde Jorge Monferrer, del PP, també ha ordenat eliminar de totes les comunicacions institucionals el topònim Borriana, el topònim recomanat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i substituir-lo arreu per Burriana.
Suport a la resposta de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC)
Plataforma per la Llengua ha donat suport aquest matí en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya a la resposta anunciada per l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) a la retirada de les revistes de la biblioteca. L'APPEC proposa una triple via per respondre-hi: la via judicial, la institucional i la de mobilització ciutadana.
Pel que fa a la judicial, amb el suport de les entitats en defensa de la llengua, l'APPEC posarà un equip legal a disposició de les revistes afectades i tramitarà una denúncia a les institucions europees i a la Sindicatura de Greuges del País Valencià, perquè considera que la retirada de les revistes atempta contra l'article 3.3 de la Constitució i viola l'article 11 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM).
En relació amb la via institucional, es demanarà una reunió amb la presidenta del Parlament i amb la consellera de Cultura, i es promouran mocions als ajuntaments del País Valencià en defensa de la pluralitat i la llibertat en matèria lingüística i cultural. Finalment, pel que fa a la via de la mobilització ciutadana, l'APPEC liderarà amb el suport de les entitats una campanya massiva de subscripcions a les revistes en català i facilitarà la subscripció a les revistes a les entitats dels pobles on arribe la censura. En aquest sentit, Plataforma per la Llengua ja cerca espais on poder oferir de franc les revistes censurades a la Biblioteca Municipal de Borriana.