Nòvas ← d’Autras notícias

Prop de 200 instituts valencians reben un joc sobre els aforismes de Joan Fuster editat per Plataforma per la Llengua 

L'ONG del valencià envia 500 baralles de cartes del joc a prop de 200 instituts i escoles d'idiomes del País Valencià i a algun centre de Catalunya 

El joc difon una de les parts més colpidores de l'obra de Joan Fuster i convida els participants a reflexionar a partir dels aforismes de l'intel·lectual

Plataforma per la Llengua País Valencià ha editat un joc de cartes per descobrir les idees de Joan Fuster d'una manera lúdica a partir dels seus aforismes. Cercaforismes, que és com es diu el joc, ha estat molt ben rebut als centres educatius valencians i l'entitat n'ha distribuït gratuïtament 500 baralles a prop dels 200 instituts i escoles d'idiomes valencians que l'havien sol·licitat (a més d'algun centre educatiu de Catalunya). La iniciativa convida els jugadors a reflexionar a partir dels aforismes del pensador de Sueca, i contribueix a difondre una de les parts més colpidores i atractives de la seua obra. 

Els aforismes són textos breus, formats per una o dues frases, que expressen un pensament subjectiu de forma colpidora, amb humor i intel·ligència. Es consideren l'expressió més bàsica del gènere literari de l'assaig i poden tractar sobre filosofia, literatura o art, però també oferir consells per a la vida pràctica. 

Cercaforismes es compon de dues baralles de cartes, A i B, numerades de l'1 al 80. En la baralla A apareix un aforisme complet, mentre que en la baralla B només apareix la segona part de l'aforisme. Els participants juguen amb les cartes de la baralla B i lligen en veu alta la primera part de l'aforisme, que apareix en la baralla A. El joc consisteix a encertar-ne la segona part, que es llegirà en la baralla B, per tal de completar l'aforisme.  

El joc està pensat tant per a grups reduïts, de fins a 7 participants, com per a grups grans, de fins a 20 participants. En el cas de grups més nombrosos es recomana tindre com un mestre del joc, que haurà de repartir les cartes de la baralla B als jugadors i anirà llegint en veu alta la primera part de l'aforisme, en les cartes de la baralla A. Respectant el torn, els jugadors tindran dret de proposar la solució de l'aforisme de Fuster complet. La proporció ideal és d'unes dotze cartes per jugador, de manera que quan hi ha pocs participants es pot reduir el nombre de cartes en joc. La partida arriba al final quan s'han acabat les cartes de la baralla A o quan a un jugador no li queden més cartes de la baralla B. En eixe cas, este seria el guanyador de Cercaforismes.  

L'edició d'este joc de cartes, que de moment no es preveu reeditar, s'emmarca dins de les iniciatives que Plataforma per la Llengua País Valencià ha organitzat per commemorar l'any del centenari del naixement de l'escriptor suecà, un dels grans intel·lectuals del segle XX a casa nostra. Per contribuir a fer-ne memòria, l'ONG del català també ha impulsat la creació del compte de Twitter @TuitsDeFuster, que des del primer de gener del 2022 comparteix cada dia un aforisme de l'assagista valencià. A més, durant l'any passat també es van organitzar deu sortejos de deu llibres sobre la figura de Fuster o escrits per ell mateix i es van organitzar trobades de fusterians a València amb xerrades, dinars i actuacions de grups de cultura tradicional valenciana. 

La idea i el desenvolupament del joc de cartes Cercaforismes han anat a càrrec de l'escriptor Víctor Labrado, i la iniciativa ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de València i de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana.  

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin