Durant les darreres setmanes Plataforma per la Llengua ha presentat a la Biblioteca Municipal d'Eivissa i a l'Espai Suscultura de Palma un nou material didàctic: es tracta de la guia Som 10 milions, som una llengua, que ha de servir per explicar diferents aspectes de la llengua catalana als alumnes de 4t d'ESO, batxillerat i al personal docent, però també al públic general.
La presentació de la guia, que es va fer el dia 24 de setembre a Eivissa i el dia 14 d'octubre a Palma, ha anat a càrrec del sociolingüista i delegat de Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, Ivan Solivellas. Tothom que ho vulgui ja la pot consultar en paper i en format digital al web de l'entitat. L'edició ha comptat amb el suport de la direcció general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i la publicació s'ha estructurat en tres grans apartats: "Llengua i dialecte: la unitat dins la diversitat", "El català al món" i "Un breu repàs d'història".
En el primer apartat de la guia es parla d'aspectes com el concepte de llengua i dialecte, l'estàndard i les altres denominacions del català, com ara mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer. En el segon apartat es posa en situació la llengua en relació amb la resta d'idiomes europeus i s'explica que, tot i ser la catorzena llengua en nombre de parlants, no és un idioma oficial de la Unió Europea, a diferència d'altres llengües amb menys parlants. En aquest apartat també s'explica per què el català no és una llengua minoritària, però sí minoritzada, que no gaudeix d'un reconeixement legal ple a l'Estat espanyol ni d'un ús social normalitzat, a causa de la imposició del castellà. Finalment, en el darrer apartat es fa un repàs històric de l'evolució de la llengua des que va néixer fins a l'actualitat, fent esment a la defensa de la unitat de la llengua des de la diversitat que va liderar Antoni M. Alcover. Aquest il·lustre escriptor i lingüista deia que «Qui no sap que això que en diuen català, rossellonès, mallorquí, menorquí, eivissenc, valencià, tortosí, pallarès, alacantí, no són més modalitats diferents d'un mateix i únic idioma, que el podeu anomenar com vulgueu mentre no faceu la toixarrudesa de negar-li l'existència , que després de tot, la tendrà, tant si la negau com si la hi regoneixeu?.»
Aquesta guia didàctica de Plataforma per la Llengua ha de contribuir a enriquir el panorama existent de materials divulgatius sobre la llengua catalana fets tenint en compte la diversitat de la llengua arreu del domini lingüístic. En els propers mesos es duran a terme presentacions a Menorca i Formentera.