Nòvas ← d’Autras notícias

La cultura popular i la música urbana es donen la mà en la festa final del projecte Eivissa Bits

L'acte de cloenda d'Eivissa Bits, que ha comptat amb la participació d'un centenar de persones, ha inclòs actuacions de ball i cant pagès i un concert de la rapera valenciana Tesa 

El projecte s'ha finançat amb les donacions del Giving Tuesday del 2020 i ha ofert més de 70 tallers de música i d'escriptura a 530 alumnes de 3r i 4t d'ESO de la Vila d'Eivissa 

Aquest diumenge passat, 25 de setembre, un centenar de persones varen omplir l'Auditori de Can Ventosa d'Eivissa per a gaudir de l'acte de tancament del projecte Eivissa Bits. Aquesta iniciativa de Plataforma per la Llengua ha volgut promoure el català entre els jóvens de Vila oferint tallers de rap i de cant pagès durant tot el curs a 530 alumnes de 3r i 4t d'ESO i els ha permès enregistrar un recull de cançons que ha fusionat música urbana amb sons i ritmes tradicionals. 

L'acte de tancament del projecte va encetar-se a les sis i va ser conduït per la rapera valenciana Tesa i el músic eivissenc Vicent Marí, Palermet, que també han estat els encarregats d'impartir els tallers de rap i de cant pagès. L'estrena del videoclip Bullying, fet pels alumnes en el marc de l'Eivissa Bits, i la projecció d'un reportatge sobre el projecte varen servir per començar l'acte, que va continuar amb diversos parlaments. 

Per part de Plataforma per la Llengua, hi varen intervenir Òscar Escuder, president de l'entitat, i Ivan Solivellas, delegat a les Illes Balears i Pitiüses. Tots dos varen denunciar la complexa situació del català a Eivissa i varen reivindicar la importància de projectes com Eivissa Bits per a canviar la situació. A l'escenari també hi varen pujar representants dels alumnes i professors de l'IES Sa Blanca Dona, l'IES Santa Maria d'Eivissa, l'IES Isidor Macabich, l'IES Sa Colomina i el Col·legi Sa Real per a parlar de la seva experiència i varen destacar que havien gaudit molt amb els tallers i amb l'enregistrament del recull de cançons. Un dels moments més emotius de la vetlada va arribar amb l'actuació de ball i cant pagès d'Eivissa, que va anar a càrrec de la Colla de Portmany i la cantadora Elena Ribas. L'acte va culminar amb un concert de la rapera valenciana Tesa, que va presentar el seu disc Rap d'arrel en una actuació vibrant. 

A través d'Eivissa Bits, Plataforma per la Llengua també ha volgut reivindicar la vigència del ball i el cant pagès, una tradició viva en transformació constant que no perd de vista les lluites socials i les problemàtiques actuals. Per això, en el marc del projecte, la tradició s'ha volgut enllaçar amb la modernitat del rap i s'ha posat al servei de la denúncia social. Així, les lletres de les cançons dels alumnes parlen dels temes que els preocupen i el videoclip de Bullying fa una crida a lluitar contra l'assetjament escolar. A través d'aquest tema, els alumnes animen tothom a compartir el seu patiment i reivindiquen que "si estam tots junts, el bullying s'acabarà". La direcció del videoclip, així com del reportatge sobre el projecte, ha anat a càrrec del periodista i realitzador Roger Cassany, que també és el responsable d'un documentari que s'estrenarà en els pròxims mesos i que farà una radiografia de la situació de la llengua i del cant pagès a l'illa.  

L'acte de cloenda del projecte Eivissa Bits ha estat possible gràcies al suport de la direcció general de Política Lingüística del Govern Balear i ha comptat també amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Eivissa. 

El videoclip, un mix de les cançons i el reportatge, disponibles al web d'Eivissa Bits 

El coordinador del projecte d'Eivissa Bits ha estat el productor musical Marc Serrats, Xerramequ, i també hi han col·laborat la rapera Tesa i el músic eivissenc Vicent Marí, Palermet, que han estat els encarregats d'impartir els tallers. A més, el discjòquei i productor nord-català Raph Dumas s'ha fet càrrec de la producció de les cançons i el músic eivissenc Chelu Garcia ha estat el responsable d'enregistrar la veu dels cantaires i fer-ne una mescla final.

Tots els detalls dels projecte es poden consultar al web d'Eivissa Bits. De moment, ja s'hi pot trobar una mescla del recull de cançons i el videoclip de Bullying, així com el reportatge sobre el projecte fet per Roger Cassany. A més, quan s'estreni el documentari, també es publicarà al web, que s'ha dissenyat amb una estètica trencadora per a facilitar que la reivindicació de la llengua i la cultura tradicional s'associï als valors de la joventut i la modernitat.  

La iniciativa de Plataforma per la Llengua neix amb la intenció de fomentar l'ús del català entre els jóvens, tenint en compte que Eivissa (i, concretament, Vila) és una zona d'urgent intervenció lingüística, atesa la seva complexitat sociolingüística. Per això, el 2020 l'ONG del català va decidir que, en el marc del Giving Tuesday, la iniciativa per multiplicar les accions altruistes després del Black Friday, recaptaria sous per a impulsar el català entre el jovent de l'illa. L'objectiu de 15.000 euros que l'entitat s'havia proposat aconseguir es va poder assolir gràcies a les donacions de més de 330 persones i, finalment, el projecte s'ha pogut dur a terme amb èxit. 

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin