Divendres passat, 17 de juny, una vintena de persones van assistir a la presentació del Decàleg irreverent per a la defensa del català, de Gerard Furest, a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges. L'acte, organitzat per Plataforma per la Llengua, va servir per tancar el cicle "Què n'hem de fotre, del català?", que ha presentat arreu del territori diferents novetats editorials de Gerard Furest i Pau Vidal sobre sociolingüística.
En aquesta ocasió, Furest va dialogar amb Eduard Carrillo, voluntari de Plataforma per la Llengua i professor de català, i el diàleg va permetre analitzar les polítiques lingüístiques que s'han fet fins ara i, sobretot, abordar els reptes que s'han d'afrontar de manera urgent.
El Decàleg irreverent per a la defensa del català és l'ampliació dels deu articles que Gerard Furest, professor de català, va publicar al digital de cultura Núvol entre el 2020 i el 2021. Editat en paper per la Biblioteca del Núvol, el llibre desmunta els prejudicis, les pors i les perversions que tenallen els catalanoparlants a l'hora de parlar la seva llengua, i ofereix un decàleg de propostes per mantenir viva la llengua en ple segle XXI.
Entre els temes que apareixen al llibre, hi ha "el mur" de la diglòssia, el "desastre de la CCMA" des que va tancar el canal 3XL, el fet que els polítics pensin en termes "purament econòmics" i no parlin de "llengua ni de construcció nacional" o els perills del bilingüisme social.
El cicle "Què n'hem de fotre, del català" acaba a Sitges després de parlar d'emergència lingüística en més d'una dotzena d'actes a Barcelona, Mataró, Lleida, Sabadell, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Badalona, Montmeló, Molins de Rei o Olesa de Montserrat.