Nòvas ← d’Autras notícias

Ens reunim amb representants d’institucions i entitats de Formentera per avançar en la normalització del català

La consellera de Política Lingüística del Consell Insular anuncia a Plataforma per la Llengua que Formentera tendrà un nou reglament d'usos lingüístics abans de l'estiu

El delegat polític de Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, Ivan Solivellas, es va reunir la setmana passada amb diferents institucions i representants polítics de Formentera en una visita que també va servir per participar a la Diada per la llengua que l'entitat organitza juntament amb l'Obra Cultural Balear. Les reunions tenien quatre objectius: exposar la inquietud de l'ONG del català pel retrocés de la llengua, proposar actuacions per normalitzar-la, oferir els materials, estudis i serveis de l'entitat i revisar l'estat en què es troben els compromisos electorals adoptats pels partits amb representació al Consell de Formentera.

El dijous 28 Solivellas es va reunir amb Susana Labrador i Vanessa Parellada, de Gent per Formentera. La primera, vicepresidenta segona de l'illa i consellera de Cultura i Educació, i la segona, consellera de Joventut, Participació Ciutadana i Noves Tecnologies. Amb elles es varen revisar els compromisos electorals i es van tractar propostes en matèria d'actituds lingüístiques i de conscienciació dels catalanoparlants. També es van abordar propostes de col·laboració per a fomentar l'ús del català, especialment entre els joves.

L'endemà, divendres 29, Solivellas va fer una entrevista a Ràdio Illa, on va defensar que la Diada per la Llengua de Formentera "és una manera festiva de reivindicar la llengua i la nostra manera de ser" i que, tenint en compte la "situació d'emergència lingüística arreu dels territoris de parla catalana", el millor que es pot fer és "parlar-la sempre i compartir-la".

Després de l'entrevista, Solivellas es va trobar amb representants del PSIB-PSOE. En concret, amb Xavi Oliver i Raquel Guasch, consellera de Patrimoni, Política Lingüística i Formació. Amb tots dos, es van revisar els compromisos electorals i els socialistes van anunciar que, abans de l'estiu, el Consell Insular de Formentera aprovarà un nou reglament d'usos lingüístics. 

Més tard, va començar la Diada per la Llengua, organitzada per Plataforma per la Llengua i l'Obra Cultural Balear, que va comptar amb una ballada de capgrossos i les actuacions musicals d'Imaràntia i Joan Murenu.

Durant l'estada a Formentera, Solivellas també es va reunir amb Vicent Castelló, de la Comissió de Festes de Santa Maria, i amb Vicent Morna, d'Espai F de la Mola. L'objectiu era conèixer la situació del teixit associatiu de l'illa i les seves inquietuds, i mirar de teixir vincles i espais de trobada per treballar conjuntament.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin