Nòvas ← d’Autras notícias

Menorca acull una jornada dedicada a la llengua

L'ONG del català ha organitzat una trobada per parlar de la fragmentació lingüística i del llibre Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la Llengua

Plataforma per la Llengua, molt arrelada a Catalunya i Mallorca,  a Menorca compta encara amb un grup reduït de voluntaris, però a poc a poc va estenent les seves activitats a l'illa. L'any passat es va celebrar amb èxit una jornada sobre la llengua i mitjans de comunicació, en la qual es va presentar un estudi sobre l´ús del català al diari Menorca i que va aconseguir un compromís d'aquest mitjà d'incrementar l'ús de la llengua catalana en la seva edició. Enguany, dissabte dia 16 d'octubre, va tenir lloc una trobada de formació per a socis, voluntaris i públic en general.

La trobada es va repartir en dues sessions. Al matí, el filòleg Joan Francesc López Casasnovas va parlar sobre el secessionisme lingüístic, tema prou important arran de les veus que han revifat l'anticatalanisme i actuen contra la unitat de la llengua pròpia i comuna dels catalanoparlants. Joan López va desvetllar l'origen del gonellisme i va fer una acurada i documentada exposició sobre les fal·làcies que caracteritzen el secessionisme lingüístic, com la falsificació de l'origen de la llengua i la manipulació d'alguns dels més grans referents de la filologia. El ponent va deixar palès el caràcter acientífic dels postulats del gonellisme i la necessitat de reactivar els arguments per combatre aquestes iniciatives que pretenen dividir el nostre idioma i anul·lar-lo com a llengua literària i de cultura.

Al capvespre, Enric Gomà va presentar el llibre Molt a favor, del qual n'és el coordinador: un conjunt de cinquanta- set propostes de diferents autors per afavorir la difusió i l´ús del català en tots els àmbits de la societat catalana, valenciana i balear. La presentació, rigorosa i amena, va transmetre en tot moment un caire optimista vers el futur de la llengua catalana. És cert que els estudis i la realitat demostren que el català ha reculat, però Gomà defuig el victimisme i encara la lluita per la llengua de forma pragmàtica i decidida.

El ponent va fer referència els problemes que ha d'afrontar la nostra llengua, com la seva inclusió als mitjans audiovisuals i la necessitat d'oferir referents lingüístics a la joventut, però també va mostrar una actitud positiva, alegre i convençuda sobre els punts forts de la llengua catalana.

Així, el conjunt de propostes que es presenten tenen com a característiques comunes que són factibles, que es poden dur a terme en un període de quatre anys i que no depenen només del doblers públics.

Són cinquanta-set accions concretes i ben traçades i que podem dur a terme persones individuals, entitats i associacions, empreses i poders polítics i que acaben al final amb una crida per un gran pacte per la llengua.

La jornada va despertar l'interès dels assistents, més d'una vintena, i va aconseguir un altre dels seus propòsits: aconseguir fer més socis de Plataforma per la Llengua i incrementar l'activitat de l'entitat a Menorca. De fet, al llarg de la jornada ja van sorgir algunes iniciatives per a dur a terme en un futur proper.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin