Nòvas ← d’Autras notícias

El Col·legi d'Advocats d'Alacant obri expedient a l'administrativa que va exigir a una professional comunicar-se en castellà

Plataforma per la Llengua va demanar per carta al degà d'aquesta entitat garantir el dret d'ús de la llengua pròpia i oficial i publicar la pàgina corporativa en valencià

El passat 21 de juny, una advocada va enviar un correu electrònic a l'Il·lustre Col·legi Provincial de l'Advocacia d'Alacant (ICALI) en què demanava informació per a col·legiar-se. Una administrativa del col·legi li va respondre amb aquesta afirmació: «Le agradeceríamos que para contestarle adecuadamente, volviera a enviarnos su correo en español». Aquesta resposta contradiu el dret legal d'expressar-se en valencià en una activitat professional. L'advocada va comunicar el cas a Plataforma per la Llengua, que va enviar una carta al degà d'aquesta institució demanant que garantisca el dret d'utilitzar el valencià.

La direcció del Col·legi ha assegurat que iniciarà «les actuacions disciplinàries corresponents contra l'empleada per a depurar les responsabilitats oportunes» i que recordarà al personal administratiu del col·legi «el respecte al dret legal de la ciutadania a expressar-se en valencià». De fet, l'advocada va contactar amb el col·legi per a advertir que els Estatuts de la mateixa institució determinen que «el valencià i el castellà són les llengües oficials del Col·legi Provincial d'Advocats d'Alacant. Els col·legiats tenen dret a utilitzar ambdues llengües en tots els actes i comunicacions de caràcter col·legial, generals i particulars».

Els col·legis professionals són corporacions de dret públic i, per tant, tenen l'obligació de complir la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que indica que «el valencià serà la llengua pròpia de l'administració pública i de les altres corporacions i institucions públiques dependents d'aquelles».

És per això que Plataforma per la Llengua ha demanat al Col·legi de l'Advocacia d'Alacant que oferisca una versió en valencià del seu web, que ara és monolingüe en castellà, situació que contradiu el marc legal. Des del Col·legi s'ha afirmat que una pròxima actualització de la seua pàgina digital dependrà d'un conveni amb la Universitat d'Alacant.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin