La Plataforma per la Llengua, a través d'un voluntari de Campos, ha aconseguit reparar la vulneració dels drets lingüístics a la piscina municipal del municipi, que no complia amb la normativa vigent de retolació de l'espai públic.
Fa setmanes, un voluntari campaner de l'entitat va reparar que a la piscina municipal i al bar que hi ha a les instal·lacions, no hi havia cap cartell en català. A més, en tota la retolació de caràcter no fix de l'espai, com l'horari d'obertura, els cartells o la informació sobre la covid, entre d'altres, eren íntegrament en castellà.
Així doncs, la piscina municipal de Campos incomplia l'article 15 de la Llei de normalització lingüística que estableix que "la retolació pública es farà en llengua catalana, acompanyada si calgués de signes gràfics que en facilitin la comprensió als no catalanoparlants. La retolació en català i castellà s'emprarà quan així ho aconsellin les circumstàncies sociolingüístiques".
El voluntari, a més, en inscriure's a la piscina va comprovar que tota la documentació que li lliuraren per a emplenar era únicament en castellà. El motiu, segons li van comunicar, és que el programari per a socis "ja està configurat així". Això també implicava un incompliment de la legalitat, en aquest cas del Decret sobre l'Ús de les Llengües Oficials en l'Administració de les Illes Balears.
Ateses aquestes vulneracions dels drets lingüístics dels catalanoparlants, el voluntari va contactar amb l'Oficina de Defensa de Drets Lingüístics de les Illes Balears, amb el grup polític municipal Més per Campos i amb Plataforma per la Llengua Illes Balears.
El passat 14 de juny l'ONG del català va registrar a l'Ajuntament de Campos una instància en la qual se sol·licitava una reunió amb la batlessa, Francisca Porquer. La reunió es dugué a terme dia 22 de juny i es va donar compte del marc legal vigent en matèria de llengua i dels articlen que s'estaven vulnerant. A més, es varen lliurar a la batlessa tres documents de la piscina amb les traduccions al català i l'entitat va oferir el seu suport per col·laborar en qualsevol iniciativa relacionada amb la presència i promoció de la llengua catalana. Porquer es va mostrar agaraïda per les propostes de l'entitat i es comprometé a parlar amb els responsables de la piscina.
L'endemà mateix, dia 23 de juny, l'empresa concessionària de la gestió de la piscina va contactar amb el voluntari per a fer-li saber que activarien el procés de normalització d'aquest espai municipal.
Ara, l'horari de la porta ara està escrit en català, la informació Covid figura escrita en les dues llengües i han canviat part de la retolació no fixa en castellà per una de bilingüe en què el català hi apareix en primer lloc. Així mateix, hem pogut observar que la piscina municipal d'Alcúdia, gestionada per la mateixa empresa que gestiona la de Campos, ha començat a fer servir també el català a les xarxes socials, quan fins ara només feien comunicacions en castellà.