- Que els equips rectorals de les universitats catalanes s'han mostrat favorables en diverses ocasions a l'acreditació lingüística en els processos de selecció i d'accés del professorat de les universitats del sistema universitari català, inclosos els equips de les Universitats Pompeu Fabra (UPF) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
- Que la presència de la llengua catalana a les universitats és completament compatible amb la docència de professors de llengua primera no catalana.
- Que la presència de la llengua catalana ha de ser la que li correspon com a llengua pròpia de Catalunya i, per tant, de les universitats del territori. I aquest fet és compatible amb la presència del castellà, de l'anglès i d'altres llengües en l'àmbit de la docència, com correspon als estudis universitaris. L'acord del consell inteuniversitari de Catalunya, a través excepcions previstes en els punts 2.3 i 2.4, fa compatible l'aplicació de l'article 6.4 de la LUC amb la mobilitat de professorat universitari.
- Que el requisit de suficiència lingüística per exercir a les universitats catalanes suposa un reconeixement als drets dels estudiants i un reconeixement a la llengua que ha de constituir l'eix vertebrador de la diversitat universitària.
- Que el nivell de suficiència demanat a l'acord és el que es demana gairebé a tots els llocs de treball de les administracions catalanes.
- Que l'acord del Consell Interuniversitari de Catalunya sobre l'acreditació lingüística per part del professorat, respon a l'esperit i al mandat de l'estatut d'Autonomia de Catalunya, així com de legislacions diverses.
En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua lamenta:
- Que els equips rectorals de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra s'hagin desdit d'un acord al qual van arribar conjuntament amb les altres universitats.
- Que el posicionament dels equips rectorals de la UPF i de la UAB prioritza la hipotètica dificultat per aconseguir la contractació d'algun professor o professora que no conegui el català i que no el vulgui aprendre per sobre del dret legal i moral que té l'alumnat de les seves universitats de ser atès en la seva llengua.
- Que els equips rectorals de les esmentades universitats, amb la seva actitud, a més d'entorpir els acords als quals havien arribat amb les altres universitats i amb el propi Govern, demostren poca sensibilitat a l'hora de prioritzar l'increment de la docència en llengua catalana que, com bé saben, està en franc retrocés a les seves universitats.
- Que les esmentades universitats, essent universitats públiques finançades amb recursos aportats per tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, posin traves a la voluntat expressada per unanimitat pel Parlament de Catalunya.
Per tant, la Plataforma per la Llengua demana:
- A les Universitats Autònoma i Pompeu Fabra: que rectifiquin les seves declaracions i que compleixin l'acord sobre l'acreditació lingüística del professorat.
- Al Govern de la Generalitat de Catalunya: Que desenvolupi de manera immediata mitjançant decret el punt 6.4 de la Llei d'Universitats de Catalunya, prenent com a base l'acord esmentat del Consell Interuniversitari de Catalunya, i d'acord amb la moció parlamentària de 2005, que instava al Govern a desenvolupar-la.
Vegeu l'argumentació política i jurídica al compliment de l'acord.