La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest matà l'Apparella't, la nova aplicació per trobar parella lingüÃstica amb qui practicar el català . Amb una aparença i un funcionament molt semblant al d'apps per lligar, aquesta nova iniciativa de l'ONG del català pretén fer més fà cil i à gil trobar una persona amb qui aprendre o a qui ensenyar la llengua. L'Apparella't posarà en contacte una persona voluntà ria, que parla català fluidament, i una aprenenta, que en té coneixements bà sics i vol adquirir fluïdesa.
"L'objectiu és que els usuaris practiquin allò que han après, d'una manera lúdica i entretinguda, sense la pressió de si s'equivoquen a no", ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua. L'Apparella't neix com una nova via de creació de parelles lingüÃstiques. Des del 2003, quan el programa Voluntariat per la llengua va néixer a Catalunya de la mà de la Direcció General de PolÃtica LingüÃstica, s'han format més de 130.000 parelles lingüÃstiques. La Plataforma per la Llengua és l'entitat privada que més parelles lingüÃstiques ha fet a Barcelona. "Les parelles lingüÃstiques són una eina clau per contribuir a l'arrelament i a la cohesió social, i per fer del català la llengua comuna", ha apuntat Plana.
Una iniciativa amb el suport de Catalunya, les Illes Balears i el PaÃs ValenciÃ
La iniciativa de la Plataforma per la Llengua ha comptat amb el suport de més de 200 mecenes, però també de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears i de la Generalitat Valenciana. "Estem molt contents d'haver aconseguir la cooperació dels tres governs: la promoció de la llengua és i ha de ser important a tot el domini lingüÃstic", ha recordat Plana. La consellera de Cultura balear, Fanny Tur, ha defensat que "les noves tecnologies són una eina massa valuosa per no fer-les servir també per aconseguir que puguem viure plenament en català , fet que encara és impossible". "Tots els governs dels Països Catalans hem de tenir clar que tot projecte de promoció del català ha de tenir present el domini lingüÃstic complet. La llengua és un patrimoni comú, un llegat, i no tenim cap complex a l'hora de defensar-ho", ha assegurat la consellera balear.
Per la seva banda, la directora general de PolÃtica LingüÃstica de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, ha volgut posar èmfasi en la importà ncia dels programes de voluntariat lingüÃstic impulsats per la Generalitat i entitats com la Plataforma per la Llengua. "Viure la llengua és el que facilita aprendre-la", ha assegurat. "Avui en dia, un 6% de la població catalana encara no entén el català i un 19% no el parla: aquest és el nostre objectiu principal", ha defensat.
Aprendre català arreu del món
L'Apparella't permetrà formar parelles lingüÃstiques arreu del món, grà cies al seu geolocalitzador. Aquesta vessant i voluntat internacional queda palesa amb el protagonista de l'espot de l'app, el presentador del programa Katalonski, Halldor Mar. "Molts dels protagonistes del programa, molts katalonskis, tenen o han tingut parelles lingüÃstiques. Una eina com aquesta, tan fà cil, serà un gran al·licient per la gent que, arreu del món, vol aprendre català . És sorprenent la quantitat de gent que hem conegut interessada a aprendre la nostra llengua", ha assegurat el presentador i músic.
L'Apparella't està disponible gratuïtament per Android i per iOS, i la Plataforma per la Llengua vol arribar a les 10.000 descà rregues. Més de 1000 usuaris de tot el domini lingüÃstic i d'arreu del món ja s'han registrat en els primers dies de funcionament, i ja s'han formalitzat 35 parelles.