Nòvas ← d’Autras notícias

Òscar Escuder reclama que Mas, Ortega i Rigau “es mantinguin ferms en la defensa de la llengua” durant “el judici injust” al qual són cridats

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha demanat que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, que a partir de la setmana que ve començaran el judici polític per haver impulsat el 9N, "tinguin present d'actuar, en tot moment, en llengua catalana davant la justícia" i que "no se sentin cohibits ni pressionats per canviar de llengua".

El representant de l'ONG del català ha recordat que "la justícia és un d'aquells àmbits públics en què el català està més malament, com demostren les dades: l'any passat només un 8,5% de les sentències que es van emetre al nostre país van ser en la llengua pròpia, un percentatge quatre punts inferior respecte de l'any anterior i la meitat que l'any 2009".

Per Òscar Escuder, "l'expresident i les conselleres han de reivindicar els seus drets lingüístics en aquest judici injust que afrontaran la setmana que ve" i s'han de "mantenir ferms en la defensa de la llengua". El portaveu de l'entitat ha dit que "no es podria entendre que vagin a judici per defensar el país i que no ho continuïn fent en català". De fet, si cap funcionari judicial els volgués entendre tindrien dret a demanar un traductor o a posposar el judici.

Tot i ser conscient que el dret formal de parlar i usar el català està reconegut i és oficial, "la realitat és que la justícia posa traves i reprodueix constantment pautes que discriminen el català o en desencoratgen l'ús", ha assegurat el president de la Plataforma per la Llengua. També ha apuntat que això es deu a factors com la procedència forana del funcionariat, l'alta mobilitat d'aquest cos o el fet que no existeixi el requisit lingüístic per exercir a Catalunya i que només sigui un mèrit. Tot plegat fa que "la llengua d'ús en els procediments judicials sigui, majoritàriament, el castellà i això dificulta l'ús del català".

La Plataforma per la Llengua ha reclamat en diverses ocasions, a través dels representants polítics, la modificació de l'article 231 de la LOPJ per exigir el requisit lingüístic del jutges que exerceixen a Catalunya. Aquest punt l'ha denunciat la Plataforma per la Llengua davant del Consell d'Europa i del Comitè d'Experts de la CELRoM, que fa just un any feia sis recomanacions en les quals demanava al Govern espanyol que modifiqués les lleis per tal de garantir el català en l'àmbit de la justícia. L'Estat ha fet cas omís d'aquestes recomanacions. L'ONG del català s'ha adherit a la mobilització que han convocat les entitats sobiranistes (Òmnium, ANC, AMI i ACM) pel proper dilluns 6 de febrer i anima els seus socis a participar a la concentració en suport dels encausats del 9N.

Òscar Escuder ha expressat aquestes paraules davant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell -que també podria ser jutjada-, i de diversos membres del Govern de la Generalitat i d'altres autoritats i personalitats durant l'acte d'inauguració del nou local de la Plataforma per la Llengua que s'ha fet aquest dimarts a Barcelona. Aquest nou espai de la Plataforma per la Llengua es troba al carrer Sant Honorat número 7 de Barcelona i està llogat a la Diputació de Barcelona. Es tracta d'un pis de prop de 300 metres quadrats, dividits en despatxos, en espais de treball i de reunions des d'on l'ONG del català vol ampliar la seva feina en defensa dels catalanoparlants, i un espai d'atenció als socis.

A la inauguració de l'espai hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la consellera de la Presidència, Neus Munté, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, el diputat adjunt de Presidència de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana, l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, entre d'altres personalitats.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin