Nòvas ← d’Autras notícias

50 milions d’europeus parlem una llengua no oficial a la UE

La responsable internacional de la Plataforma per la Llengua, Marga Payola, va assistir el passat 17 de desembre a la presentació del Protocol per la Garantia dels Drets Lingüístics, que es va fer a Donosti.

L'ONG del català va signar el passat dissabte el Protocol per la Garantia dels Drets Lingüístics, un document que és una eina de renovació i adequació de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics redactada el 1996. Aquest protocol busca reivindicar que la garantia de la diversitat lingüística és fonamental per a la pau i la convivència, ser una eina efectiva per a la igualtat lingüística, presentar les comunitats lingüístiques com a subjectes i reivindicar el seu paper social.

La responsable internacional de la Plataforma per la Llengua, Marga Payola, va ser l'encarregada de signar el document en representació de l'ONG del català. Payola va remarcar que "totes les persones tenim els mateixos drets, parlem la llengua que parlem" i que actualment "hi ha 50 milions d'europeus que parlem una llengua no oficial de la Unió Europea, amb les negatives conseqüències que això suposa per la nostra llengua i pels nostres drets, ja que tota la normativa europea es regula amb base a les llengües oficials". Per això, considera que "Europa serà més justa i igualitària quan respecti la seva diversitat lingüística". Payola també va felicitar a Paul Bilbao per haver impulsat i coordinat aquest text.

En aquest text, la Plataforma per la Llengua hi ha aportat diverses consideracions en àmbits relacionats amb el dret i la justícia. Ha exposat com es pot generar un marc jurídic favorable, com es pot garantir a les lleis reguladores del Poder Judicial de cada Estat l'ús preferent de la llengua pròpia en tots els procediments judicials i en l'elaboració de lleis d'àmbit laboral, per a registres i toponímia, per a produccions culturals i per a mitjans de comunicació.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin