Nòvas ← d’Autras notícias

Carta oberta a en Martí Gasull i Roig – 2016

Avui fa quatre anys de la tràgica mort del nostre amic i fundador de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull i Roig. Sempre et recordarem, Martí, continuem el teu camí!

Martí,

23 de setembre de 2016. 4 anys sense veure't. 4 anys trobant a faltar el teu somriure murri i la teva caparrudesa i constància a treballar pel país i per la llengua. 4 anys en què hem avançat molt, però encara ens queda molt camí per fer. 4 anys i continuem pensant quanta feina faríem plegats i com t'agradaria veure el batec del país!

Sí, el batec: enguany, l'Onze de Setembre, la mobilització organitzada per a demostrar al món que continuem volent la independència ha estat descentralitzada a Berga, Salt, Lleida, Tarragona i Barcelona i ha simulat el batec del país, el batec de la República Catalana. Com sempre, un altre exitàs!

Però anem a pams: primer et faig 5 cèntims del darrer any a la Plataforma per la Llengua i després parlem del país. Et sembla bé?

Pel que fa a l'entitat, si ho recordes, l'any passat et deia que érem a fregar dels 10.000 socis; doncs ja hem superat els 12.000! Això demostra que bona part de la societat catalana ens veu com una entitat útil per fer del català una llengua normal i ens dóna molta empenta per fer la nostra feina, alhora que també ens ajuda en la nostra implantació territorial: enguany hem crescut consolidant la nostra territorial de Terres de Ponent i veient néixer grups locals com el de Terrassa i el de Calella, a més de treballar per consolidar i fer créixer les que ja fa temps que fan feina (Vallès Occidental, Baix Llobregat, Maresme, País Valencià i l'Alguer).

Continuem fent feina, com sempre, treballant en el món socioeconòmic, mirant que les empreses no ens discriminin per raó de llengua; en el món dels nouvinguts, fent que el català els sigui útil com a eina d'integració i que els doni millors oportunitats; en temes legislatius, mirant que les lleis no discriminin el català i els seus parlants; en ensenyament; en cinema; internacionalment, fent que al món es conegui cada cop més l'anomalia que és el català (més de 10 milions de parlants i tan desprotegits legalment!); també en l'àmbit del lleure... En tots els àmbits que cal i que podem, ja ho saps.

Cada cop treballem més en l'àmbit internacional. Enguany la Plataforma per la Llengua acull i organitza, a Barcelona, la propera assemblea d'ELEN (European Language Equality Network), una associació d'ONG que treballa en favor de llengües minoritàries i/o minoritzades.

També et diré que des de la darrera carta, hem fet la 12a Festa del Joc i el Lleure; l'11è acte de Sant Jordi amb les entitats de nouvinguts, un altre cop al Born; l'informecat 2016, on es continua veient que el català avança bé quan no té traves i que té problemes allà on els estats el discriminen (això no és cap novetat, oi?). Vam fer una jornada per a voluntariat i equip tècnic que va anar molt bé. Vam fer l'entrega dels Premis Tísner a jocs creats per estudiants de 5è i 6è de primària, que ja és la 2a edició (la primera per a tot el Principat) i va ser un èxit de convocatòria; aviat en farem la tercera edició. Tenim en marxa una campanya per aconseguir la reciprocitat total de televisions i ràdios als diversos territoris de parla catalana i moltes  coses més!

Una d'aquestes coses va ser l'acte d'entrega de la 3a edició del Premi Martí Gasull i Roig al CCCB. Un premi que, malgrat que no agradaria a la teva modèstia, es va fent gran. A l'acte d'entrega de la passada edició hi van venir, entre altres autoritats, els Molt Honorables Presidents Puigdemont i Forcadell. Sí, sí! President Puigdemont i Presidenta Forcadell! El 27 de setembre de l'any passat vam tenir eleccions al Parlament i, per primer cop, en va sortir una clara majoria independentista: entre Junts pel Sí i la CUP, 72 diputats; els unionistes, 52; i els de Catalunya Sí Que Es Pot, 11 (aquests últims estan a favor d'un referèndum d'independència, però no aclareixen què cal fer si Espanya ens continua negant la possibilitat de fer-lo com al Quebec o a Escòcia). I després dels resultats, un estira-i-arronsa dur va acabar fent president de la Generalitat en Carles Puigdemont, amb qui tu havies treballat. Abans, la Carme Forcadell va ser nomenada MH Presidenta del Parlament. En el teu premi cada any tenim un munt de bones propostes i grandíssims finalistes i guanyadors. Ara ja estem preparant la 4a edició i segur que també els tindrem!

Com et deia, al Parlament tenim majoria independentista. Això és una gran novetat i esperem que els nostres diputats en siguin conscients i que siguin capaços de dur a terme satisfactòriament la ingent tasca que els hem encomanat. D'altra banda, enguany els experts del Consell d'Europa han tornat a deixar clar que Espanya no compleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Això no és cap novetat! L'Estat espanyol ens continua tractant com a ciutadans de segona. Continuem recollint i presentant informes de casos de discriminacions per raó de llengua arreu dels Països Catalans. Recentment hem preparat unes agendes escolars per als alumnes de la Franja i el Govern Aragonès, que ni ens ha respost diverses peticions de reunió, s'ha enfurismat. En fi, ja veus que, per la seva banda, res de nou.

Al País Valencià i les Balears, ara que ja fa més d'un any dels canvis de govern, es nota millor predisposició i hi ha canvis positius per a la situació del català, encara que res no és ràpid en aquestes coses, ja ho saps. A la Catalunya del Nord hi ha mobilitzacions perquè la nova divisió administrativa francesa inclogui el nom País Català.

Bé, Martí, ja ho veus: el resum de l'any podria ser que la Plataforma per la Llengua és més gran i més activa que mai, que Catalunya té un Parlament independentista i que som més a prop que mai de formar la nova República. I la resta de territoris de l'àrea lingüística, amb millores pel que fa a la llengua i a les relacions entre tots els territoris.

Martí, no sé què haurà passat d'aquí a un any, però tinc la plena convicció que a la propera carta oberta que et faré (ja t'aviso que sortirà al nostre web el 23 de setembre de 2017!) estarem molt més a prop que Catalunya sigui un país normal -potser fins i tot estarem en els primers moments de la nova República-, realment democràtic i millor per a tothom; i també estarem més a prop de la plena normalitat del català. Però per saber què et podré dir aleshores haurem d'esperar i anirem fent feina mentre esperem. Una cosa que segur que et podré dir l'any vinent és que et continuarem trobant a faltar!

Òscar Escuder

President de la Plataforma per la Llengua

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin