Nòvas ← d’Autras notícias

Fomentar la literatura en català, una assignatura pendent

En el marc de la 34a edició de la Setmana del Llibre en Català, la Plataforma per la Llengua va celebrar, el passat dimarts 6 de setembre, un nou debat del cicle "Què me'n dius...?" per reflexionar sobre les polítiques de foment de la literatura en català.

Una setantena de persones van assistir al debat sobre l'actual situació de la literatura catalana per conèixer de prop els ponents i per participar-hi amb les opinions que hi van aportar gràcies a la seva experiència i als diversos punts de vista.

Al "Què me'n dius sobre les polítiques per fomentar la literatura en català", moderat pel periodista i membre de la junta executiva de la Plataforma per la Llengua, Xavier Pérez Esquerdo, van participar-hi l'escriptor i professor Roc Casagran; l'escriptora, traductora, professora i presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Bel Olid; la llibretera de la llibreria Cau Ple de Lletres de Terrassa i membre de l'organització dedicada a la comunicació i gestió culturals Final de Trajecte, Anna Fernàndez, i la mestra i membre de la junta executiva de la Plataforma per la Llengua Maria Rosa Mateu.

A l'inici de la 34a edició de La Setmana es van donar a conèixer les dades sobre increment de  facturació de llibres en català, que ha estat d'un 3%. Malgrat aquesta bona xifra, Anna Fernàndez assenyala que la literatura que es ven en català suposa només una petita part del total que es ven a les llibreries. A més, tot i el recolzament institucional, acaba sent molt endogàmica i molts autors de gran qualitat passen desapercebuts. També lamentava el fet que un dels principals problemes amb què es troba la lectura en català és la manca de visibilitat en els mitjans de comunicació. En aquest sentit, en Roc Casagran va lamentar la poca presència d'autors catalans en els mitjans de comunicació i va proposar d'augmentar-ne l'aparició en programes televisius que no fossin exclusivament de literatura, com podria ser el Telenotícies, i també en els canals privats, ja que molts d'aquests mitjans també reben ajuts del govern català però, en canvi, hi apareixen molts més autors d'àmbit hispànic o d'altres nacionalitats.

Maria Rosa Mateu, membre de l'executiva de la Plataforma per la Llengua, va destacar el decalatge entre l'oferta de llibres en castellà i en català i els preus més elevats dels llibres en català (ja que se'n fan menys en edicions de butxaca). També va plantejar la necessitat que l'Administració pública faci un estudi rigorós de les mancances actuals i que proposi polítiques i mesures més eficients que les dutes a terme fins ara. I va posar d'exemple un conveni signat amb els FCG el 2012, en el qual la presència de llibres en català era del tot insuficient i distava dels compromisos acordats sobre el paper.

Bel Olid va destacar la manca de suport de l'Instituto Cervantes -que promou a l'exterior la literatura feta a l'Estat espanyol- als autors que escriuen en català, ja que les invitacions per part d'aquest organisme havien estat del tot negligibles. També va aportar al debat la importància de fomentar uns bons hàbits de lectura als infants des de les escoles, desenvolupant una bona capacitat lectora i, en aquest sentit, va criticar el Departament d'Ensenyament perquè no ho incentiva prou. Justament, les mesures preses arran de les retallades han anat en direcció contrària: una de les primeres ha estat expulsar les bibliotecàries de les biblioteques escolars.

Com en totes les edicions del "Què me'n dius...?", també hi va haver un torn obert de paraula per al públic. Entre els assistents que van participar-hi, una representant del Col·lectiu Pere Quart va fer una reflexió sobre a qui s'hauria de convèncer de la importància de fomentar la literatura en català i com caldria fer-ho. Així ho expliquen a través del manifest SOS Literatura a l'ensenyament, que inclou una petició amb recollida d'adhesions.

La Plataforma per la Llengua ha fet un recull d'aquestes reflexions i propostes que serviran per orientar les campanyes que es duguin a terme en els àmbits de Cultura i d'Educació.

El pròxim divendres 7 d'octubre, a les 16 h, en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, celebrarem una nou debat del cicle "Què me'n dius...?" on parlarem sobre la música i el teatre en català!

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin