Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua insta l’Ajuntament de Godella a anul·lar una prova que no es va poder fer en valencià

L'ONG del català demana que s'amoneste el president del tribunal per discriminació i denuncia que aquest fet pot violar el principi d'igualtat en l'accés a la funció pública

La Plataforma per la Llengua ha tingut coneixement d'un nou cas de discriminació lingüística greu. Segons aquesta informació, en la convocatòria d'uns exàmens d'oposició a auxiliar administratiu de l'Ajuntament de Godella (l'Horta), que es van fer el passat dissabte 11 de juny, es va negar el dret d'usar el valencià a un dels aspirants. Quan el candidat va demanar una versió de l'examen en valencià, el president del tribunal va comunicar-li que "el examen no lo tenemos en valenciano y no te lo vamos a dar; así que o lo haces en castellano o te vas". Després dels fets, l'Ajuntament de Godella ha fet públic un comunicat en què lamenta els fets i ha avançat que prendrà mesures perquè situacions com aquesta no es tornin a repetir.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha valorat positivament la reacció del consistori. Tanmateix, ha denunciat que no garantir el dret de fer l'examen en valencià pot violar el principi d'igualtat en l'accés a la funció pública i demana a l'Ajuntament de Godella que declare nul·la la prova. De fet, l'Estatut del País Valencià remarca que el valencià és idioma oficial a la comunitat i, per tant, tots els ciutadans tenen el dret d'usar-lo, fet que en aquest cas es va negar a tots als aspirants d'aquesta prova.

A més, Carceller ha denunciat l'actitud irrespectuosa del president del tribunal d'aquesta prova com a "impròpia d'un càrrec administratiu, contrària a la llengua pròpia i a la igualtat de drets en l'ús de les dues llengües oficials". És per açò que des de l'entitat es demana a l'alcaldessa de Godella que amoneste el president del tribunal per la seua actitud.

L'ONG del català recorda que el dret d'examinar-se en la llengua pròpia diferent del castellà i d'obtenir els qüestionaris en aquesta llengua ja va ser reconegut l'any 2010. Aleshores, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia va avalar una sentència del 2008 del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de la Corunya que reconeixia a un ciutadà el dret de fer la prova per accedir al permís de conduir de tipus A en gallec "amb normalitat i sense cap discriminació" i, per tant, de disposar d'un qüestionari en aqueixa llengua.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin