Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua dóna suport al valencià al Baix Segura

El portaveu de la territorial de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, s'ha reunit amb la plataforma educativa «El sud trenca el silenci», que agrupa el professorat de valencià de la comarca del Baix Segura. Des de l'entitat, creiem que l'exempció de conèixer el valencià crea desigualtat de drets lingüístics.

La Plataforma per la llengua considera que la Generalitat Valenciana ha de garantir l'ús, la promoció i el coneixement del valencià a les zones castellanoparlants del País Valencià, com ara el Baix Segura. Manuel Carceller, portaveu de l'entitat al País Valencià, ha mantingut una reunió amb la plataforma educativa «El sud trenca el silenci», que agrupa el professorat de valencià d'aquesta comarca meridional de frontera.

Manuel Carceller ha afirmat que «és contradictori que en la vigent Llei d'ús i ensenyament del valencià, una llei de promoció de la llengua, es permeta que el valencià no s'aprenga als centres d'ensenyament de les zones castellanoparlants». L'exempció d'aprendre valencià, per exemple per part de l'alumnat del Baix Segura, crea desigualtat i discriminació lingüístiques. Als cursos de batxiller d'aquesta comarca, el professorat té dificultats per mantenir l'autoritat a l'aula, amb una quantitat elevada d'alumnat exempt d'avaluació de l'assignatura de valencià. El representant de Plataforma per la Llengua al territori explica que «aquesta mesura està perjudicant no només els alumnes que volen aprendre valencià, sinó tota la nostra llengua, la qual implica cultura, coneixement i respecte a la diversitat».

Des de la Plataforma per la Llengua s'ha sol·licitat a la Conselleria d'Ensenyament i Cultura una sèrie de mesures de canvi per al curs 2016/2017. Algunes propostes són elaborar un document adreçat als pares i mares sobre el perjudici educatiu de l'exempció de valencià per a l'alumne, retardar l'arribada de l'exempció al mes de maig o juny, i poder avaluar amb nota els alumnes pendents d'exempció. La Plataforma per la Llengua demana a la Conselleria de Cultura i Educació que siga l'administració autonòmica qui gestione les possibles exempcions, i no les secretaries de cada centre, que ara inclouen un imprés d'exempció al sobre de matrícula.

Des de l'entitat considerwm necessari equiparar els drets lingüístics del valencià i el castellà a les comarques castellanoparlants, com ara el Baix Segura. Per aconseguir-ho en el futur caldria eliminar l'exempció a Primària, de manera que els alumnes tinguen contacte amb el valencià des de la infantesa.

La protecció i l'oficialitat del valencià, prevista pel marc legal, ha de desenvolupar-se també a les zones castellanoparlants, com ara el Baix Segura, després de més de trenta anys de vigència de la Llei d'ús i ensenyament del valencià, aprovada el 1983.

Finalment, Manuel Carceller ha declarat que «volem mostrar el nostre suport total a la plataforma docent "El sud trenca el silenci", que es mobilitza pel respecte al valencià, en suport de la cultura i la personalitat pròpia. És hora que la Generalitat Valenciana es preocupe de garantir l'ús, la promoció i el coneixement del valencià a tot el país, incloses les zones castellanoparlants».

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin