Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua acusa el doctor Nebot de discriminació i no atenció sanitària

L'ONG del català demana a l'Hospital Nisa treure el doctor Nebot del servei sanitari per prejudicis contra valencians.

La Plataforma per la Llengua ha informat sobre el dret a l'ús de la llengua pròpia, davant un cas de discriminació lingüística per parlar el valencià a l'Hospital Nisa 9 d'Octubre de València, un centre privat de serveis de salut. El metge José Manuel Nebot Rodrigo es va negar a atendre el pacient Francesc Puertes en la consulta, el passat 27 de gener del 2016, perquè parlava en valencià.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller, ha declarat que «negar l'atenció sanitària a un ciutadà per parlar el valencià és un cas de discriminació que va en contra de la legalitat de l'Estatut d'Autonomia valencià, de l'article 2 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i fins i tot de l'article 14 de la Constitució Espanyola». El valencià és llengua pròpia al territori de la Comunitat Valenciana, i tots els ciutadans tenen dret a conéixer-lo i a usar-lo oralment i per escrit, tant en les relacions privades com en les relacions amb instàncies públiques.

La Plataforma per la Llengua ha demanat a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana que inste la direcció de l'Hospital Nisa 9 d'octubre de València a retirar del servei d'atenció sanitària el metge traumatòleg José Manuel Nebot Rodrigo, per incomplir absolutament les seues obligacions professionals com a metge, per prejudicis ideològics, en l'atenció al mateix hospital de València.

Però, a més, Manuel Carceller ha declarat que «la manca d'atenció sanitària a un pacient, pel fet de parlar el valencià, pel metge José Manuel Nebot Rodrigo, a l'Hospital Nisa 9 d'octubre de València, és un cas d'incompliment de les obligacions d'un professional sanitari i demostra que el doctor Nebot està incapacitat per a exercir com a metge». El portaveu de la Plataforma per la Llengua ha recordat l'obligació professional de complir els «Deures dels metges en general», del Codi Internacional d'Ètica Mèdica, aprovat el 1949 a Londres i actualitzat el 2006, i la «Declaració de Ginebra», aprovada per l'Associació Mèdica Mundial el 1948 i actualitzada el 2005. Es tracta dels compromisos de la professió mèdica de no permetre que consideracions ideològiques s'interposen en els deures d'atendre un pacient.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin