Més d'un centenar de persones van assistir a l'acte "El català a l'ensenyament. Toca empènyer altre cop", que la Plataforma per la Llengua va organitzar el passat 5 de març al Col·legi de Periodistes de Catalunya. L'acte va servir per analitzar l'estat de la llengua en les diferents etapes de l'educació i per llançar propostes que poden servir per tal de millorar la situació.
L'acte va tenir el format d'una taula rodona-debat. Els diferents ponents (Joaquim Arenas, pedagog; Rosa Boixaderas, mestra i filòloga. Universitat de Vic; Dolors Solà, experta en acollida lingüística. Consorci de Normalització Lingüística de Vic; Jordi Matas, vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona; i la moderadora Teresa Casals, mestra i filòloga, representant de l'àrea d'Educació de la Plataforma per la Llengua) van fer una anàlisi sobre la situació del català en els diferents àmbits educatius i van proposar línies d'actuació a seguir.
Es reactiva la campanya "Pel català a l'escola"
D'altra banda, i en el marc del debat per millorar la qualitat de l'ensenyament, una quinzena d'entitats, entre les quals la Plataforma per la Llengua, han reactivat la campanya "Pel català a l'escola", que es va engegar l'any 2003 amb l'aprovació de la Ley Orgánica de Calidad de la Enseñanza (LOCE), durant la legislatura del PP. L'adhesió en massa a l'antic manifest de la campanya 'Pel català a l'escola', arran de l'aprovació del decret de mínims i la imposició de la tercera hora de castellà, ha fet renéixer la iniciativa. La pàgina de la campanya ja ha rebut més de 45.000 adhesions.
Les entitats que han donat suport a la campanya són, a més de la Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, l'Associació Cultural L'ateneu.org, la CAL, CDDLCC-Enllaç, CIEMEN, FAPAC, Federació Escola Valenciana, FOLC, Intersindical, Joves per la Llengua, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultura, SEPC, USTEC i Joves d'UGT-Avalot.
El manifest fa una crida a la comunitat educativa i a tota la societat catalana, per extensió, perquè rebutgi el reial decret d'ensenyaments mínims per a l'educació primària i la imposició d'una tercera hora d'espanyol; perquè reclami la capacitat dels representants elegits en els territoris de parla catalana de poder decidir, sense invasions competencials de l'estat, tot allò que afecta els horaris i els currículums en l'aprenentatge de les llengües; que reclami al Departament d'Educació el compliment integral del model d'escola catalana, tant en l'educació infantil com a la primària i a la secundària; que renovi el consens a favor del català com a llengua d'ensenyament i aprenenatge, i de cohesió social, i que doni suport al professorat que ja ha manifestat la seva insubmissió a la normativa. Finalment, i si no reeixen les reclamacions que faran tant al Ministeri d'Educació com al conseller Ernest Maragall, fan una crida a la mobilització per aconseguir la derogació. Podeu llegir el manifest complet en aquest enllaç.
Per adherir-vos-hi, tant com a entitat com a títol particular, visiteu el web de la campanya.