Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua exigeix una rectificació immediata al govern espanyol pel seu secessionisme lingüístic als webs institucionals

Més de la meitat dels 34 webs analitzats per la Plataforma per la Llengua diferencien entre català i valencià. La Plataforma per la Llengua troba especialment alarmant la distinció entre català i mallorquí que fa el ministeri d'Educació per inscriure's a uns cursos en anglès (Ho podeu veure aquí). Alguns dels webs analitzats són: ADIF, RENFE, Gobierno de España, Casa Real, Tribunal Constitucional o el Congreso de los Diputados. En els pocs casos en que hi ha una versió en català, en cap cas és real ni completa.

La Plataforma per la Llengua es mostra especialment preocupada per la campanya orquestrada pel govern del PP per tal de disgregar el català del valencià, tot amb l'objectiu de reduir el pes de la llengua catalana.

L'ONG del català remarca que ja patim l'atac al model d'immersió lingüística escolar amb la Llei Wert, l'atac al País Valencià on no és pot veure ni escoltar Catalunya Ràdio ni Televisió de Catalunya, els intents reiterats a la Franja de treure el català de les escoles, en favor del francès o el LAPAO, i el decret Bauzá a les Illes Balears per treure el català de les escoles.

Ara la Plataforma per la Llengua denuncia una argúcia més del govern del Partit Popular. En l'informe "El tractament de la llengua catalana en els webs de les empreses públiques i de les institucions del govern espanyol" l'ONG del català ha analitzat 36 webs d'institucions i administracions i la conclusió és clara. De tots els web analitzat, no n'existeix cap amb una opció real en català (tot i clicar l'opció català hi apareix informació en castellà) i més de la meitat dels webs diferencien entre català o valencià.

La Plataforma també recorda que els successius governs de Rodríguez Zapatero van incomplir successivament els reiterats objectius fixats en la utilització del català als webs malgrat que havien fixat, tant per al 2005, 2009 i 2010, dates concretes de compliment.

Entre els web analitzats hi ha: Gobierno de España, Tribunal Constitucional, Congreso de los Diputados, AENA, RENFE, la Casa Real o ADIF.

Alguns dels que no tenen versió en català són: RTVE, AENA, INE, Tribunal Constitucional, Congreso de los Diputados.

Alguns dels que tenen versió que discrimina entre català i valencià són: la Casa Real, ADIF, RENFE, el Defensor del Pueblo o el Gobierno de España.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin