Nòvas ← d’Autras notícias

Parlem de F. Mistral i de la llengua d’oc amb Xavier Moral

Dissabte 4 d'octubre vam celebrar el primer acte de la tardor del Correllengua en el poble, que alhora formava part de les activitats de commemoració del centenari de la mort del poeta occità Frederic Mistral i que va consistir en la projecció del documental biogràfic titulat "Frédéric Mistral", en versió original subtitulada en català, que pertany a la Mòstra de Cinèma Occitan 2014, juntament amb altres títols que completen l'oferta del cinema occità que en la seva setena edició s'està portant a terme a 31 localitats catalanes i occitanes.

El responsable de l'Àrea de Coordinació de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en Xavier Moral, ens va acompanyar durant tot l'acte. A l'inici va fer-nos una breu introducció, utilitzant el dialecte llenguadocià de l'occità, que vam agrair per poder escoltar aquesta variant i per descobrir el grau de comprensió de la mateixa. Seguidament es va oferir la projecció citada, enregistrada principalment en dialecte provençal, per cloure l'acte amb un breu col·loqui entre el públic i Xavier Moral.

Moral va afirmar que Mistral és un testimoni d'Occitània a França i que actualment encara perdura. El Ministeri de Cultura i Comunicació de França ha declarat el 2014 Any Mistral. En resposta a una pregunta del públic, Moral va contestar afirmativament al fet que tot el que es fa a Catalunya també influeix a l'occità. Posant per exemples el reconeixement de l'aranès a Catalunya; les escoles de la Bressola de la Catalunya Nord que van inspirar les Calendretes dedicades a recuperar la llengua occitana tot aplicant la immersió, que ja fa 20 anys que funcionen i estan aconseguint pujar una nova generació d'occitans que parlen un occità més estàndard; etc... Pel que fa a les Calendretes va afegir que és un moviment que va creixent, també a les escoles, però que falta suport de les administracions. Així mateix es va parlar de les nombroses similituds de caire cultural, gastronòmic, paisatgístic, urbanístic, etc., entre Catalunya i Occitània, i de l'amistat que existeix entre els dos pobles. Moral també va citar-nos algunes de les millors obres de Frederic Mistral, com són MirèioCalendauLou pouemo dou rose.

Moral va oferir-nos algunes dades, com que la llengua occitana l'any 1914 tenia a Occitània 10 milions de parlants i l'any 2014 en té aproximadament 1 milió. Per alguns només mig milió. Per tant, la llengua està en un clar retrocés a causa de la francesització de les escoles de tots els territoris que formen França. 

Durant l'acte es va fer informar de la propera activitat de l'Any Mistral a Canet de Mar, que serà una conferència titulada "Mistral: l'home rere la porta. De l'idil·li a l'elegia", a càrrec del filòleg Jaume Figueras i Trull, el divendres 24 d'octubre a les 7 del vespre, a la Biblioteca P. Gual i Pujadas. Amb la col·laboració del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC). 

La publicació occitana Jornalet ha fet ressò d'aquests actes en el nostre poble. Vegeu-ho aquí.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin