Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua participarà en l'acte reivindicatiu pels 75 anys sense els papers de Salamanca i de defensa de la llengua catalana i occitana

El proper dissabte 5 de juliol farà 75 anys que el darrer tren s'enduia les últimes tones de documentació requisada cap a Salamanca. És per aquest motiu que la Comissió per la Dignitat ha organitzat per aquest dia un acte reivindicatiu davant la negativa de l'actual Ministre de Cultura, José Ignacio Wert, de retornar els documents pendents que ja s'havien acordat amb la Comissió mixta Generalitat-Ministeri de Cultura. Us esperem el proper dissabte 5 de juliol a les12h del mig dia al Monument a Frederic Mistral de Montjuïc per reivindicar la tornada dels papers i per fer un acte en defensa de la llengua i cultura catalana i occitana.

Fa 75 anys acabava la Guerra Civil i el 5 de juliol de 1939 el darrer tren s'enduia cap a Salamanca les últimes 35 tones de documents requisats a Catalunya per la dictadura. Enguany la commemoració del 5 de juliol coincideix amb les declaracions de Ministre de Cultura, José Ignacio Wert, que no pensa tornar els documents pendents que ja s'havien acordat amb la Comissió mixta Generalitat-Ministeri de Cultura. Per tant, el govern incompleix de nou i de manera flagrant la Llei de Retorn (2005).

La Comissió de la Dignitat considera que aquesta decisió és un nou atac a la dignitat de Catalunya i a la voluntat de la seva ciutadania de voler reparar les víctimes del franquisme d'aquell acte de guerra.

Per reivindicar la tornada dels papers i per fer un acte en defensa de la nostra llengua i cultural, la Comissió de la Dignitat amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua i amb el Pen Club Català i el Memorial Democràtic de Catalunya convoquen a la ciutadania el proper dissabte 5 de juliol a les 12h del migdia al Monument a Frederic Mistral de Montjuïc.

Amb el final de la guerra, aquest monument va ser atacat pels franquistes. Van esborrar les inscripcions que hi havia en record a Frederic Mistral i en defensa de la llengua propia. Es va voler esborrar físicament i simbòlicament la presència del català i l'occità. Un fet que s'agafa com a símbol de la repressió que han patit la nostra llengua i cultura. La Plataforma per la Llengua denuncia que 75 anys després el català encara pateix un atac sistemàtic per part del govern espanyol.

L'actor Carles Sales presentarà l'acte, que es preveu que duri una hora. El moment més emotiu es produirà quan es tapin amb una bandera les inscripcions restaurades del monument per fer-ne la simbòlica reinauguració. Hi haurà les intervencions de representants de les entitats que hi participen i també una actuació final de la coral El Poble que canta.

75 ANYS SENSE PAPERS

Dia: dissabte 5 de juliol

Lloc: Monument a Frederic Mistral a Montjuïc, Barcelona.

Hora: atenció als mitjans 11.45h / Inici acte 12h

ACCÉS AL MONUMENT FREDERIC MISTRAL DE MONTJUÏC:

Des de la plaça Espanya anar per les escales mecàniques fins al Passeig de les Cascades on s'ha d'anar a l'esquerra.

En autobús anar amb la línia 55, baixar a la parada del Museu Etnològic, anar cap al MNAC i a la dreta us trobareu l'escala que baixa al monument a Mistral.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin