L'ONG del català farà arribar al sr. Trias una carta de protesta davant aquest fet, expressant-li que com a responsable polític d'una de les principals administracions catalanes, hauria de ser un referent de defensa de la nostra llengua en l'àmbit judicial.
Evidentment, cadascú té el dret a escollir la llengua oficial que vol utilitzar als jutjats, però no es pot oblidar la situació de marginalitat que pateix el català en aquest àmbit; al 2012 només el 12,72% de les sentències de Catalunya foren redactades en aquesta llengua i el català és marginal en els documents judicials als Jutjats de Barcelona i de l'Hospitalet de Llobregat, per posar només dos exemples contundents. A més cal recordar que els jutges no tenen el requisit de conèixer el català per exercir a Catalunya, fet sorprenent i denunciat en nombroses ocasions pel Consell d'Europa.
Des de la Plataforma per la Llengua creiem que és important que aquells responsables polítics que donen suport a la normalització lingüística del català en tots els àmbits, siguin el millor exemple que la llengua del jutge o la majoritària en un judici no ha d'implicar la renúncia al dret de fer del català una llengua vàlida i normal en totes les actuacions judicials. Per tot això, demanem a totes les autoritats polítiques compromeses amb la llengua catalana que no l'abandonin als Jutjats, i que recordin als jutges que han de garantir el dret dels ciutadans a expressar-se en català davant l'àmbit judicial.