Nòvas ← d’Autras notícias

L’Assemblea de Docents de les Illes Balears guanya la primera edició del premi Martí Gasull i Roig davant de 260 persones

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears és el guanyador del premi Martí Gasull a l'exemplaritat en la defensa del català en la seva primera edició. Margalida Caldentey i Iñaki Aicart en representació del col·lectiu de docents van recollir el premi de mans del President de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, davant d'una sala plena amb més de 260 espectadors. L'entitat que ha mobilitzat la societat de les Illes per l'escola en català va ser la més votada en un procés de votació popular en el qual van participar més de 4.000 persones.

El guardó es va lliurat ahir al vespre en un acte conduït per l'actor Quim Masferrer que va omplir la sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona. L'Assemblea va rebre un premi en metàl·lic de 3.000 € i un guardó creat específicament per a l'ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres.

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears es va crear a principis de 2013 en defensa d'una escola pública en català i, en concret, contra les mesures imposades pel Govern de les Illes, per relegar la llengua catalana en aquest àmbit. De manera democràtica i pacífica, aquesta plataforma ha capitalitzat el descontent d'una societat i ha mobilitzat desenes de milers de persones a les Illes per l'educació en català, un fet que ha propiciat adhesions a la seva lluita procedents d'arreu dels Països Catalans. Iñaki Aicart, en representació de l'Assemblea, rebrà el guardó de mans d'Òscar Escuder, President de la Plataforma per la Llengua.

Margalida Caldentey va agrair el guardó i va assegurar que "ser nominats ja era un premi". "És tot un honor rebre aquest premi. Aquest guardó és compartit per milers de professors, pares i alumnes. Llàstima que el Govern de les Illes no comparteixi la nostra alegria", va afegir, per concloure: "Per molt que s'hi entestin, continuarem defensant la nostra llengua perquè no pot ser d'altra manera, perquè és sa nostra llengua, sa llengua dels nostres pares i dels nostres padrins".

Els altres dos finalistes, Arnau Duran en nom de l'Associació Amical Wikimedia, promotora de la Viquipèdia en català, i Joan-Carles Martí i Casanova, el promotor cultural i activista d'Elx, van felicitar posteriorment als guardonats i van reconèixer que tots dos se sentien també guanyadors.

Durant l'acte, Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, va recordar la figura de Martí Gasull i va explicar que l'acte servia per "posar el nostre gra de sorra en defensa de la llengua catalana" en un moment de constants atacs tant al català com al país. En aquest sentit, Escuder va assegurar que "no es pot derrotar una societat que té consciència i que vol continuar existint amb les seves característiques pròpies", i va afegir: "Des de la Plataforma per la Llengua no defallirem, com no hagués defallit en Martí, i serem sempre al peu del canó per fer del català la llengua comuna i de cohesió d'aquest nou país que entre tots estem construint".

També va haver-hi parlaments del conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs i de Salvador Esteve, president de la Diputacio de Barcelona, institució patrocinadora de l'acte.

Dijous passat es va tancar el termini per votar el guanyador del premi, i més de 4.000 persones hi van participar. Els tres finalistes es van seleccionar entre 96 candidatures diferents per un jurat composat per set persones reconegudes en àmbits molt diversos: Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre.

El premi, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, es lliurarà cada any a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana, i, a més d'esperonar l'activisme lingüístic, pretén homenatjar i recordar la figura d'un dels seus fundadors i principal impulsor de l'entitat, mort el setembre de 2012 en un accident de muntanya a l'Himàlaia. El guardó vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig però també fer que l'exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

Martí Gasull i Roig va perdre la vida el setembre de 2012 al mont Manaslu, a l'Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansava la seva expedició. La seva mort va ocasionar centenars de mostres de suport i de condol, i diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva trajectòria en el món de l'activisme lingüístic. Ha rebut, per exemple, la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin