Nòvas ← d’Autras notícias

S’estrena la pel·lícula sobre el cas de l’Èric Bertran, el jove denunciat per l’Audiència Nacional per demanar l’etiquetatge en català

El pròxim 9 de novembre s'estrena Fènix 11.23, la pel·lícula de Joel Joan i Sergi Lara que explica el cas del jove Èric Bertran, el voluntari de la Plataforma per la Llengua que el 2004 va ser denunciat per terrorisme i portat fins a l'Audiència Nacional per demanar l'etiquetatge en català a la cadena de supermercats DIA. La Plataforma per la Llengua va estar en tot moment al costat del jove: el va assessorar davant del cas, va fer una important pressió mediàtica favorable a la seva absolució i dos representants el van acompanyar a Madrid a declarar, entre els quals Martí Gasull, el coordinador i fundador de l'entitat mort fa unes setmanes en un accident a l'Himàlaia.

El cas va començar quan a finals del 2004, agents de la Guàrdia Civil van irrompre a casa de l'Èric i li van requisar el seu ordinador i el del seu germà. Tot, perquè el noi va enviar, amb el nom de l'Exèrcit de l'Ordre del Fènix (una expressió extreta dels llibres del personatge literari Harry Potter), un correu electrònic a empreses Dia, que al film apareix amb el nom fictici de "Diana", reclamant-los que etiquetessin els seus productes en català.  Això va ser l'inici d'un procés judicial durant el qual se'l va arribar a acusar de terrorista. Finalment, el cas es va arxivar. Mentre va durar aquest procés, la Plataforma per la Llengua i Martí Gasull personalment van estar en tot moment al costat de l'Èric i van ser claus en la mobilització ciutadana i política que es va produir a favor del jove.

La història arriba ara als cinemes protagonitzada per Nil Cardoner, el jove actor de Polseres vermelles que fa el salt a la gran pantalla posant-se a la pell de l'Èric Bertran. El repartiment també compta amb Àlex Casanovas, Rosa Gàmiz, Lluís Villanueva, Roberto Álamo (La piel que habito) i amb la col·laboració especial d'Ana Wagener (La voz dormida, Biutiful).  

 

 

 

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin