Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua defensa avui el ciutadà empordanès denunciat per la Guàrdia Civil per parlar català

Demà a les 10.30 es reprèn a Figueres el judici de Simó Colls, veí de Vilajuïga denunciat per una falta de desobediència i resistència a l'autoritat per negar-se a parlar en castellà. Alhora, el pagès va denunciar la Guàrdia Civil per vulneració dels seus drets lingüístics, per la qual cosa demà en Colls serà part denunciant i denunciada. L'ONG del català ha assumit des del primer moment la defensa jurídica del ciutadà i ha fet arribar el cas a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat.

Demà es reprèn el judici contra Simó Colls, el ciutadà empordanès denunciat per la Guàrdia Civil per emprar el català. Des del primer moment, la Plataforma per la Llengua va ser al costat d'en Colls i va assumir la defensa jurídica del pagès figuerenc, i avui l'advocat de l'ONG serà al seu costat defensant-lo de les acusacions.

Els fets jutjats es remunten al 30 de maig quan en Simó Colls va ser aturat per un control rutinari de la Guàrdia Civil en una rotonda del municipi de Vilajuïga. Durant l'escorcoll, els agents van exigir-li que es dirigís a ells en llengua castellana, però en Simó es va negar a renunciar als seus drets lingüístics reconeguts en la legislació legal vigent. Els agents van reaccionar vexant verbalment i físicament a l'empordanès i, posteriorment, van denunciar la víctima per una suposada falta de desobediència i per resistència a l'autoritat. En Simó, per la seva banda, també va denunciar les vexacions rebudes a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Roses.

Davant de la flagrant vulneració de la legalitat vigent i dels drets lingüístics d'en Simó, cal recordar que l'ordenament jurídic actual estableix el dret dels ciutadans d'adreçar-se en la llengua oficial que s'escullin davant els agents públics, per la qual cosa la Plataforma per la Llengua va decidir assumir-ne la defensa legal. La vista del judici es va celebrar el passat 4 de juliol al Jutjat d'instrucció número 7 de Figueres i va ser suspès per la jutgessa després que el fiscal acceptés el recurs de la defensa contra l'arxivament de la denúncia de l'empordanès, en considerar que els fets denunciats podien ser punibles. Per tant, en el judici que se celebrarà demà en Simó serà part denunciant i denunciada.

De manera complementària, la Plataforma per la Llengua ha posat aquest cas en mans de l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat de Catalunya i amb la complicitat de diversos eurodiputats catalans s'ha formulat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea, demanant un posicionament clar d'aquesta institució envers les agressions sofertes per diversos ciutadans que usen el català davant les forces de seguretat de l'Estat.

La Plataforma per la Llengua reprèn així amb força la seva activitat després d'una setmana d'aturada obligada pel dol per la mort del seu director i fundador, Martí Gasull, en un accident a l'Himàlaia. L'ONG del català vol expressar la seva profunda preocupació per la proliferació de casos de vexacions i vulneracions dels drets civils i lingüístics dels ciutadans perpetrats per les forces de seguretat de l'estat. L'entitat manifesta un cop més, com ha fet en el passat i continuarà fent en el futur, el seu compromís amb la defensa dels drets civils i lingüístics dels ciutadans. A més, com a entitat de referència en l'àmbit de llengua, la Plataforma per la Llengua fa una crida a tots els ciutadans que hagin vist vulnerats els seus drets lingüístics i civils a que ho posin en coneixement de l'entitat.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin