Nòvas ← d’Autras notícias

La Plataforma per la Llengua rebutja la sentència contra el català a Barcelona i ofereix suport a tots els ajuntaments per tal que apliquin reglaments d’usos lingüístics

La Plataforma per la Llengua ha rebutjat la decisió del Tribunal Suprem de ratificar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspenia de forma cautelar articles referents a l'ús del català del reglament de l'Ajuntament de Barcelona. L'ONG del català ha demanat la implicació de les dues federacions de municipis i ha ofert suport i assessorament als ajuntaments de Catalunya que no tenen reglament d'usos lingüístics perquè el desenvolupin el més aviat possible, i als ajuntaments que ja el tenen, perquè l'apliquin.

La Plataforma per la Llengua considera que aquest fet és molt greu i vol manifestar el següent:

  • Que aquesta decisió no té en compte els drets dels catalanoparlants, i per aquesta raó es tracta d'una mesura tendenciosa.
  • Que aquestes resolucions contradiuen la llei de Política Lingüística 1/1998 aprovada democràticament pel Parlament de Catalunya, representant legítimament el poble de Catalunya, que obliga als ens locals a aprovar reglaments d'usos lingüístics.
  • Que aquestes resolucions posen en entredit d'una manera que ratlla el ridícul qüestions bàsiques que ja es van resoldre a la transició, i a l'Estatut del 1979.
  • Que s'estan malbaratant recursos públics per anar contra els drets dels catalans.
  • Que aquestes resolucions són fruit de la sentència del Tribunal constitucional (TC) sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. La Plataforma per la Llengua vol destacar de nou que aquesta sentència va contra la voluntat majoritària del poble de Catalunya expressada lliurament a les urnes, i que representa una vulneració al legítim exercici legislatiu dels representants escollits pel poble català. A més, la Plataforma per la Llengua vol recordar que la sentència confirma que a l'Estat espanyol hi ha ciutadans de primera i de segona.
  • Que el reconeixement de la llengua catalana es troba molt lluny del reconeixement que tenen altres llengües comparables, com el suec, el finès a Finlàndia, el gaèlic irlandès a Irlanda, l'italià a Suïssa, o el neerlandès a Bèlgica, per posar només alguns exemples. Els dèficits en el tractament del català per part de l'Estat espanyol són excepcionals en el context dels països de tradició democràtica, essent el nostre l'únic cas en què una llengua com el català no és oficial en el seu estat, En aquest context, més de 500 lleis imposen el castellà a Catalunya o prohibeixen directament l'ús del català (vegeu els informes elaborats per la Plataforma per la Llengua sobre la qüestió a: www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/60).

És per tot plegat que la Plataforma per la Llengua manifesta el següent:

  • Demanem a l'Ajuntament de Barcelona, amb el suport del seu plenari, que continuï aplicant el seu reglament d'usos lingüístics.
  • Reclamem a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació Catalana de Municipis que s'impliquin per tal que els reglaments d'usos lingüístics dels ens locals s'apliquin tal i com estan redactats, i que, juntament amb les forces polítiques, promoguin que els ajuntaments de Catalunya que encara no disposin de reglament d'usos lingüístics, en compliment de la Llei de 1/1998 de Política Lingüística, en desenvolupin en els propers mesos.
  • Des d'aquest moment, oferim suport i assessorament als ajuntaments de Catalunya que no tenen reglament d'usos lingüístics perquè el desenvolupin el més aviat possible, i als ajuntaments que ja el tenen, perquè l'apliquin.
  • Exigim respecte i un tracte igualitari per al català, la llengua comuna dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, tal com passa amb totes les llengües de la Unió Europea que són comparables a la nostra
  • Des de la Plataforma per la Llengua demanem, a més, que s'apliquin les lleis aprovades del Parlament de Catalunya tal com han estat aprovades pels representants de poble de Catalunya, i els reglaments i la normativa que se'n deriven.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin