Nòvas ← d’Autras notícias

El català és la 27a llengua del món en pes econòmic, segons l'InformeCAT, un recull de 50 dades que radiografien la salut de la llengua

El català és una llengua mitjana d'Europa, i no pas una llengua minoritària. Si la comparem amb altres llengües és una llengua dinàmica, en expansió i té una presència molt notable en diferents àmbits, en alguns casos molt per sobre del que li correspondria segons el seu pes demogràfic. Aquesta és la principal conclusió de l'InformeCAT, l'informe anual sobre l'estat del català, que la Plataforma per la Llengua presenta avui públicament per primer cop. Podeu descarregar-vos l'informe aquí.

L'InformeCAT, per a l'elaboració del qual s'han consultat diverses fonts i els estudis que l'entitat ha realitzat el darrer any, mostra una panoràmica de la salut del català a través d'un recull de 50 dades dels diversos àmbits que tenen una influència més gran per a la llengua. L'objectiu és posar sobre la taula un document de referència que s'actualitzi anualment i que permeti disposar d'un termòmetre sobre l'estat i l'evolució de la llengua.

Amb les dades a la mà, el català gaudeix de bona salut: gairebé 10 milions de persones parlen el català i el 91% de la població del domini lingüístic l'entén. A més, la projecció internacional de la nostra llengua és considerable: el català es troba entre les 100 llengües més parlades del món i és la 14a més parlada de la Unió Europea. Per àmbits, la situació de la llengua és desigual, però té una puixança espectacular en sectors com les noves tecnologies: per exemple, el català és la 8a llengua més activa a la xarxa si tenim en compte l'índex de penetració d'Internet. La potència dela llengua a Internet es demostra també pel fet que dels 10 webs més visitats del món, 6 tenen ja versió en català. En un àmbit més local, cal remarcar que el 60% dels principals webs empresarials i culturals de Catalunya ja són en català. A més, més de 2 milions d'internautes consumeixen webs en català i el 2011 va haver-hi 1 milió de descàrregues de programari en català.

En els darrers anys també hi ha hagut avenços significatius en la cultura i en els mitjans de comunicació: per exemple, 3 milions i mig de teleespectadors ja miren televisió en català regularment, i els lectors de diaris en català, un sector que fins fa relativament poc comptava amb molt poca oferta en llengua catalana, ja freguen el milió de persones. A més, el català és la 22a llengua més traduïda de les prop de 7.000 que es calcula que existeixen al món. En l'àmbit empresarial, també es registren avenços constants: a tall d'exemple, el 90% dels vins i caves amb denominació d'origen, més de 4.000 productes de marca blanca i totes les aigües catalanes de gran consum ja són en català. I és que el català és en la 27a posició mundial quant a importància econòmica, segons l'Índex Steinke.

Un altre dels objectius de l'informe és trencar tòpics al voltant de l'ús social de la llengua: per exemple, en l'informe s'evidencia que als territoris de parla catalana ja es parlen 271 llengües, una xifra que trenca el mite del bilingüisme i la dicotomia català-castellà. O també s'explica que el català es consolida progressivament com a llengua d'acollida, ja que la meitat de la població de Catalunya nascuda a fora ja parla el català. O, en l'àmbit legal, una altra dada trenca el discurs expressat des d'alguns sectors sobre la suposada imposició el català: ben al contrari, actualment nombroses lleis, més de 500, reforcen la desigualtat existent entre el català i el castellà a Catalunya, i obliguen a utilitzar en castellà en nombrosos sectors i espais.

No totes les dades que presentem, però, recullen avenços positius. L'actual context polític, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, evidencia paradoxes i dificultats en el procés de normalització lingüística. En aquest sentit, una de les situacions emblemàtiques, per l'ínfim desenvolupament de la llengua catalana, és la del cinema. Actualment, només el 3% de les sessions de cinema a Catalunya són en català, malgrat que el 24% dels espectadors catalans prefereix visualitzar pel·lícules doblades i subtitulades en llengua catalana. També en el món de l'empresa es donen situacions incomprensibles en la normalització lingüística. Dos exemples: només un 6% de les joguines que es venen a Catalunya inclouen el català. I, d'altra banda, dels 30 productes més venuts a l'Estat, només 1 es distribueix a Catalunya amb l'etiquetatge en català, malgrat que hi ha una llei, el Codi de consum, que hi obliga.

Per afrontar aquestes dificultats i refermar els èxits, cal la implicació explícita de tothom. Per això, la presentació és alhora una crida a la participació activa de la societat civil en el desenvolupament i creixement de la nostra llengua.

D'altra banda, la Plataforma per la Llengua aprofita la presentació de l'InformeCAT per llançar una nova i sorprenent campanya publicitària sota el lema "L'ONG del català", amb la col·laboració de l'Agència Alícia. Podeu veure l'espot a: www.youtube.com/PlataformaxLlengua i seguir la campanya per les xarxes socials amb l'etiqueta #ONGcatala.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin