Nòvas ← d’Autras notícias

El català a la justícia, assignatura pendent

Divendres passat l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia va organitzar les vuitenes jornades per analitzar la situació de la llengua catalana en l'àmbit de la justícia. La Plataforma per la Llengua hi va assistir.

En els últims cinc anys, les sentències redactades en català han descendit del 20 al 14%. L'ús escrit del català per part de jutges i magistrats va de baixa. El 85,5% de les sentències redactades l'any 2010 són en castellà. Aquesta tendència ja ve del 2005, quan les sentències en català havien augmentat una mica. Però des d'aleshores, l'ús de la llengua catalana ha anat disminuint any rere any.

Les dificultats i traves per utilitzar la llengua catalana en l'àmbit de la justícia ja han estat denunciades pel Comitè d'Experts del Consell d'Europa, encarregat d'avaluar el compliment de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries. En informes realitzats per la Plataforma per la Llengua hem pogut comprovar un i altre cop que l'Estat espanyol no fa passes per facilitar l'ús i la presència de la llengua catalana en l'àmbit de la justícia. La recent sentència del Tribunal Constitucional en contra de l'Estatut d'Autonomia català fa encara més difícil una reacció contundent davant d'aquestes situacions.

Aquestes dades són molt preocupants i, com venim denunciant des de la Plataforma per la Llengua, posa de manifest una situació única a Europa. Mentre la llengua catalana no assumeixi com a mínim el mateix estatus legal que el castellà en tot allò que afecta a Espanya, o fins que no s'aboleixen o s'equiparin totes les normes impositives del castellà a casa nostra (que són més de 500) els ciutadans del domini lingüístic català no podran gaudir del drets que gaudeixen les altres llengües en marcs comparables.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin