Nòvas ← d’Autras notícias

“El substrat del català”

La conferència "El substrat del català", a càrrec del doctor en Lingüística General per la Universitat de Barcelona, Josep Del Rio, va servir per donar la benvinguda al Correllengua 2011 al Maresme. Les activitats van continuar amb la lectura del manifest del Correllengua d'enguany -que ha elaborat pel cantautor Cesk Freixas-, a càrrec de Toni Bellatriu, portaveu local de la Plataforma per la Llengua Canet de Mar.

El manifest destaca l'existència i la consciència del poble català al segle XXI. Textualment el manifest diu: "Existència i consciència: hi som, i sabem que hi volem ser".

Pel que fa a la conferència, davant una trentena de persones, Josep Del Rio va oferir diferents diapositives que explicaven què és el substrat lingüístic; en què influeix el substrat (lèxic no fonamental, noms propis i fonètica); quin és el substrat lingüístic del català, amb diversos mapes genètics; quines són les àrees de substrat (territori bascó, territori ibèric i territori ibèric + indoeuropeu); les diferents teories sobre el substrat (de Sanchis Guarner: els blocs dialectals, contradit per l'arqueologia; de Joan Coromines, confirmat per l'arqueologia; i la teoria de la romanització i la desromanització d'Antoni Maria Badia Margarit); i, finalment, les conclusions sobre el substrat lingüístic, de les quals destaquem la gran desconeixença dels pobladors dels actuals Països Catalans.

L'acte va finalitzar amb un refrigeri per als assistents al bar de l'escola de teixits, que va servir per celebrar plegats l'arribada del Correllengua al poble fins a mitjans de novembre.

Parteja

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin