El llibret dóna idees i alternatives d'actuació per a totes les persones del nostre àmbit lingüístic que estan preocupades per l'ús del català i que es troben amb dubtes o dificultats en situacions concretes a l'hora d'usar el català.
La novetat d'aquesta edició és doble: d'una banda, s'actualitzen les dades sociolingüístiques i sobre legislació lingüística de les versions que s'havien fet per a Catalunya i per al País Valencià; i, de l'altra, la guia amplia informació i aprofundeix en les situacions sociolingüístiques de tot el nostre àmbit lingüístic i, per tant, també inclou les Illes Balears, la Catalunya del Nord, la Franja, el Principat d'Andorra i la ciutat de l'Alguer.
La guia Què faig si...? per a Catalunya ha tingut tres edicions (2006, 2007 i 2008) amb un tiratge de 4.000, 10.000 i 100.000 exemplars respectivament. La versió del País Valencià, publicada el 2007, va tenir un tiratge de 25.000 exemplars. De la versió que ara difonem se n'editen 10.000 exemplars, 5.000 per a les Illes Balears i 5.000 per a la resta de l'àmbit lingüístic.
La guia manté l'estructura habitual: A - Converses i diàlegs amb persones que no ens parlen en català; B - Dèficits en la presència del català en diversos àmbits i serveis, i com reclamar-ne una solució; C - Dades sobre el català i arguments sobre la seva importància; D - Dubtes sobre quan i on ens podem adreçar en català, què podem fer per a millorar-ne l'ús i com justificar la nostra identitat lingüística en determinades situacions; E - On ens podem adreçar per a fer una reclamació oficial i informar-nos sobre què podem denunciar.
Si la voleu consultar en format electrònic cliqueu aquí. D'aquí a unes setmanes la guia en format paper es començarà a difondre àmpliament. I el proper 20 de maig es presentarà a Arenys de Mar, dins de les activitats de la Plataforma per la Llengua Maresme.