A partir d'aquest 23 de gener, doncs, els inspectors podran sancionar aquelles empreses que no compleixin la normativa legal vigent i que continuïn oferint la informació bàsica dels seus productes només en castellà o en altres llengües i no ho facin en català. Tal com diu la llei en l'article 128.1, sobre drets lingüístics, cal etiquetar com a mínim en català totes les informacions necessàries per al consum, l'ús i el maneig dels productes; això és, les dades obligatòries.
Des de la Plataforma per la Llengua, es valora positivament aquesta nova circumstància, ja que aquesta normativa equipara per primer cop l'ús de la llengua catalana i la castellana a Catalunya en l'etiquetatge, acabant amb la situació excepcional del català a Europa.
I és que a la Unió Europea, totes les llengües comparables al català ja són d'ús obligat en l'etiquetatge de productes. En canvi, a casa nostra, fins ara no existia una legislació que equiparés el català al context europeu. Pel que fa al castellà a Catalunya, sí que existeixen ni més ni menys que 196 lleis que regulen la presència del castellà en l'etiquetatge a Catalunya, amb les sancions pertinents si no es compleix.
La Plataforma per la Llengua aprofita per demanar que aquesta llei s'apliqui de manera real al llarg del 2011. L'entitat es posarà en contacte a partir d'avui amb les empreses líders de diversos sectors que distribueixen a Catalunya per recordar-los la normativa i oferir-los l'assessorament que necessitin de cara a legalitzar els seus productes.
Per a més informació, vegeu els següents enllaços:
http://www.consum.cat/qui_som/communicacio/codi-consum-catalunya/index.html
http://www.consum.cat/qui_som/communicacio/codi-consum-catalunya/preguntes-codi/index.html#4
http://www.plataforma-llengua.cat/media/assets/1720/lleis_etiquetatge_castell__des_2010.pdf