Aquest mes de desembre, aprofitant la campanya comercial nadalenca, Plataforma per la Llengua farà arribar a Terrassa i a diferents localitats d'Osona «Digues bon dia!», una campanya que vol promoure l'ús del català al comerç i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Fins ara, «Digues bon dia» ja ha passat per una desena de municipis tant de Catalunya com del País Valencià.
En el marc de la campanya, es repartiran bosses reutilitzables entre els clients dels eixos comercials amb els missatges «Al comerç, digues bon dia!» i «Comerç de proximitat, comerç lingüísticament responsable». A més, també es distribuiran adhesius amb el lema «Digues bon dia!» per col·locar a l'entrada dels establiments per identificar els negocis que valoren i promouen l'ús de la llengua. Finalment, la campanya també repartirà fulletons amb informació sobre els drets lingüístics de la ciutadania en les seves relacions comercials i sobre els deures dels comerços.
L'objectiu de «Digues bon dia!» és doble: d'una banda, fomentar l'ús del català als establiments comercials i en les seves relacions amb els clients. D'altra banda, fer visibles els comerços responsables lingüísticament i eliminar el mal hàbit de molts catalanoparlants, que no fan servir el català com a llengua inicial de conversa.
Durant els darrers anys, la campanya ha passat per municipis com València, Badalona, Igualada i Girona, entre altres localitats, i enguany ja s'ha portat tant a Sabadell com a Manresa, on es va comptar amb la col·laboració de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa i la Cambra de Comerç, i es va presentar en el marc de Firastiu.
Terrassa, Osona i la Garrotxa, properes parades de la campanya
Pel que fa a Terrassa, on divendres es va presentar la campanya al consistori i a diverses associacions de comerciants, «Digues bon dia!» ja compta amb el suport de les regidories de Comerç i Llengua, i amb el de l'Associació Veïnal de Can Roca, que integra diversos comerços de la zona i té una secció pròpia per als establiments comercials. A més, pel que fa a Osona i a la Garrotxa, l'entitat durà la campanya a Vic i treballa per dur-la a Olot, Calldetenes i Torelló.
Plataforma per la Llengua és conscient del paper del comerç en la dinamització dels pobles i ciutats. Per això, té relació amb les associacions que aglutinen els comerços de proximitat per treballar conjuntament i fer que incorporin la defensa de la llengua com un dels eixos de treball. L'atenció en la llengua pròpia del territori, a més de ser una obligació legal, també és un senyal de respecte per a la població local i una eina de valor afegit per acostar-se a la ciutadania.