Notícies ← Altres notícies

El debat sobre l'emergència lingüística arriba a Benicarló de la mà de Plataforma per la Llengua

L'escriptor i filòsof Xavier Serra parlarà de l'estat del valencià aquest divendres, 6 d'octubre, a les 19 hores a la Biblioteca Manel Garcia Grau de Benicarló 

Plataforma per la Llengua anima a utilitzar el valencià de forma quotidiana i a defensar els drets lingüístics en casos de vulneracions a la llengua

Plataforma per la Llengua ha programat a Benicarló el cicle de conferències sota el títol: «Benicarló: emergència lingüística», que tindrà lloc divendres, 6 d'octubre. L'acte del Maestrat serà a la Biblioteca Manel Garcia Grau a les 19.00 hores. La xerrada estarà a càrrec del prestigiós escriptor i filòsof Xavier Serra, que serà presentat per Miquel Àngel Pradilla, editor i sociolingüista. La conferència de Benicarló forma part del cicle que està realitzant-se per tot el País Valencià.  

La situació d'emergència lingüística no és únicament pròpia dels valencians, sinó que milers de parlants de llengües del món pateixen el mateix fenomen. Haver estat llengües importants tampoc és garantia de res tal com es demostra en el cas del còrnic, la llengua de Cornualla, a la Gran Bretanya, o l'hebreu. Aquestes també són llengües que han estat en emergència lingüística. Tanmateix, en aquests casos, s'han recuperat com a idiomes contemporanis per, entre d'altres factors, la voluntat del parlants. Una altra llengua en situació d'emergència és el yiddish, que va arribar a tenir un premi Nobel de literatura, Isaac Singer, per bé que ara és una llengua poc parlada. 

L'ONG del valencià considera que l'actitud de la ciutadania és determinant per revertir la tendència a la reducció de l'ús de la llengua pròpia. Per això, en els actes sobre l'emergència lingüística, es proposen algunes actituds quotidianes, per reivindicar l'ús del valencià en el dia a dia, com ara parlar en valencià, siga quina siga la llengua de l'interlocutor; triar productes i serveis en valencià, per exemple bancaris, de telefonia, o pàgines web; i presentar reclamacions o queixes, defensant el dret de viure en valencià, quan ens trobem en casos de discriminació lingüística.

Segons explica el portaveu de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Toni Royo "la situació de la que s'anomena com a «emergència lingüística» es fonamenta en les darreres enquestes fetes públiques", i especialment "en la dada que només hi ha el 32 % de parlants habituals de la nostra llengua". Es pot afirmar que l'ús del valencià, en situacions de parla especialment, s'ha reduït a tots els territoris del domini lingüístic. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin