Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua reitera la necessitat d'una regulació del català al cinema

La Plataforma per la Llengua creu que la campanya d'oposició que el Gremi du a terme contra el Projecte de llei del cinema està motivada pels prejudicis de l'empresariat del país, per les pressions de les majors i per motivacions ideològiques. L'organització anuncia accions com la celebració L'11 de maig de l'acte Llengües i drets al cinema. 

 

Davant de les darreres accions empreses pel Gremi d'Empresaris de cinemes de Catalunya contra el Projecte de llei (la darrera, un espot contra la llei que emeten al voltant de 70 sales de cinema), la Plataforma per la Llengua vol fer les següents valoracions:

 

  1. L'oposició del Gremi a una regulació lingüística del sector legitima i afavoreix una discriminació lingüística única en el context europeu. Tal com mostra la Plataforma per la Llengua a l'estudi presentat el passat mes de gener, Estudi sobre les pràctiques i legislacions entorn de la llengua al cinema en diversos països europeus, Quebec i Catalunya (vegeu-lo a www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/59), no hi ha cap llengua amb tants parlants com el català que no sigui la llengua majoritària al cinema als països corresponents. L'estudi mostra com tots aquests països, també en el cas dels plurilingües, disposen de lleis específiques o bé de mesures polítiques que regulen els usos lingüístics al cinema.
  2. La visió del Gremi és poc fonamentada i cerca l'alarmisme mediàtic si tenim en compte les dades oficials i estudis relacionats amb el cinema i altres àmbits del consum cultural, que demostren la rendibilitat del mercat català i de la llengua catalana.
  3. La posició contra els aspectes lingüístics de la llei per part dels empresaris agremiats no respon als criteris de responsabilitat social empresarial que qualsevol empresa moderna ha de respectar. El Gremi prefereix advocar per mantenir unes inèrcies fruit de l'època franquista enlloc d'apostar per la innovació i per un tracte responsable i respectuós amb els drets del públic.
  4. La Plataforma per la Llengua constata l'ampli suport de la societat catalana al cinema en català i a la seva regulació, com ho demostra també en aquest document: www.plataforma-llengua.cat/estudis/interior/2.
  5. La Plataforma denuncia un cop més l'escassa presència de cinema en català, un 3% de mitjana, tal com va fer palès en el clip de vídeo www.plataforma-llengua.cat/cinema/elsGomis.html.

 

Partint d'aquestes valoracions, l'organització portarà a terme durant els pròxims dies diverses accions:

 

?          La Plataforma per la Llengua ha tornat a fer difusió de nou del lloc web www.plataforma-llengua.cat/queixacinema, que permet als internautes descontents amb la campanya promoguda pel Gremi d'empresaris de Catalunya a queixar-se a partir d'un model de carta proposat per l'entitat. En l'anterior acció, prop de 8.000 persones es van queixar en aproximadament 15 dies al Gremi per la seva postura contrària al cinema en català.

?          La Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle convocaran el pròxim dia 11 de maig a partir de 2/4 de 7 de la tarda a l'Aula 1 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (C. Montalegre 5) l'acte Llengües i drets al cinema. L'excepció del català en el context internacional. Prèviament, a partir de 2/4 de 7 de la tarda, hi haurà una roda de premsa en què les dues entitats explicaran la seva posició respecte la situació creada arran de la regulació del cinema en català, i per presentar el contingut de l'acte, en el qual hi intervindran representants governamentals de diversos països, com ara:

-         Sra. Kati Nuora, assistent de direcció de la Finnish Film Foundation, organisme autònom dependent del Ministeri d'Educació de Finlàndia.

-         Sra. Marge Liiske, directora gerent de l'Estonian Film Foundation, organisme autònom que opera sota els auspicis del Ministeri de Cultura d'Estònia.

-         Sra. Guylaine Chénier, presidenta de la Comissió del doblatge de la Société de développement des entreprises culturelles (SODEC) del Govern del Quebec.

-         L'acte també comptarà amb les intervencions del Sr. Josep Maria López Llaví, en representació de la Plataforma per la Llengua, i del Sr. Miquel Strubell, representant de la Fundació Vincle.

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin