Plataforma per la Llengua va tancar divendres a la nit, amb una participació de més de 3.000 persones, el termini de votacions per decidir qui ha de ser el guanyador de la dotzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Els tres candidats són l'editorial valenciana Afers, el programa d'IB3 Téntol i el projecte comunitari Ce Trencada, de foment del català als videojocs. El guanyador s'anunciarà el dimarts 25 de febrer a les 20 h en una gala que es farà al Teatre Poliorama de Barcelona i que també servirà per lliurar el Premi Especial del Jurat a l'editor i promotor cultural Eliseu Climent i el Premi a la Innovació a la drag-queen Jèssica Pulla.
La gala portarà per títol «Teixim una terra de mots infinits», i serà presentada per la periodista catalana Alba Riera i pel creador de contingut valencià Rixi Barberà, més conegut a les xarxes socials com a @alegriadepoble. Amb la vista posada a tots els territoris de parla catalana, i especialment al País Valencià, la gala de lliurament dels premis també comptarà amb les actuacions de les cantants Sandra Monfort i Selma Bruna i del grup Al·lèrgiques al Pol·len. L'acte es retransmetrà en directe a través del canal de YouTube de Plataforma per la Llengua i a la plataforma en línia 3Cat.
La nit revelarà qui s'emporta el Premi Martí Gasull i Roig en la seva 12a edició: l'editorial valenciana Afers, el programa d'IB3 Téntol o el projecte comunitari Ce Trencada, de foment del català als videojocs. En edicions anteriors, els premis van reconèixer la revista infantil valenciana Camacuc, VilaWeb, Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears.
Pel que fa al primer dels finalistes, Afers és una editorial valenciana de referència fundada a Catarroja, a l'Horta Sud, el 1983, i dirigida per l'historiador Vicent Olmos. Al llarg dels seus més de quaranta anys, l'editorial ha dut a terme una tasca continuada de contribució a la recerca i al pensament universals des d'una visió progressista i democràtica a través de les seves col·leccions de llibres d'estudis, assaig, biografies i narrativa, així com amb les seves revistes periòdiques Afers: fulls de recerca i pensament i Mirmanda: revista de cultura. Afectat el 2024 per la DANA, Afers és un exemple de ferm compromís amb l'edició en llengua catalana al País Valencià.
Per la seva banda, Téntol és un exitós programa de ràdio i televisió d'IB3 sobre el patrimoni lingüístic de les Illes Balears, que posa especial èmfasi en la genuïnitat i en l'origen etimològic de les paraules i de les expressions de l'arxipèlag. Dirigit i presentat per la periodista cultural Margalida Mateu (Montuïri, 1983), el programa té una vocació divulgativa i d'entreteniment, i demostra que es poden fer bons continguts audiovisuals al voltant de la nostra llengua.
Finalment, Ce Trencada és un projecte comunitari que té per objectiu la preservació cultural i l'expansió del català al món dels videojocs: «com més títols traduïm i tinguem disponibles en català, més gent en podrà gaudir», defensen. Amb aquest mateix propòsit, i complementant-ho amb traduccions comunitàries com Dark Souls Remastered, El Secret de Monkey Island o Guilty Gear Strive, Ce Trencada fa una crida a tots aquells que creïn continguts digitals per tal que hi incorporin la llengua catalana. També Ereban: Shadow Legacy, Ugly, les aventures de la franquícia Horror Tales o Farlands són productes que es poden trobar localitzats oficialment en català gràcies a la tasca voluntària de traducció i de correcció de Ce Trencada.
Els premiats que ja es coneixen: Jèssica Pulla i Eliseu Climent
Els guardonats que ja s'han fet públics són el del Premi Especial del Jurat i el del Premi a la Innovació. Són, respectivament, l'editor i promotor cultural valencià Eliseu Climent i la drag-queen catalana Jèssica Pulla. El premi a Eliseu Climent vol reconèixer la llarga i extensa trajectòria d'aquest editor, que ha estat impulsor de la revista El Temps i de l'editorial Tres i Quatre, i que des dels anys cinquanta, sota el mestratge de Joan Fuster, fins als nostres dies ha treballat incansablement per enfortir la llengua arreu dels territoris de parla catalana.
Per la seva banda, el guardó a la drag-queen Jèssica Pulla vol reconèixer la tasca d'aquesta transformista a l'hora de normalitzar el català en els referents del col·lectiu LGTBI+ i en espais de cultura i de lleure com els concursos i els espectacles drag, encara molt castellanitzats. Els seus espectacles en català i explícitament reivindicatius serveixen de palanca de canvi perquè molts altres creadors drag catalanoparlants comencin a fer els espectacles en català.
Fins ara, el Premi Especial del Jurat l'han guanyat l'editor Joan Vall Clara, la filòloga Blanca Serra, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, l'escriptor Josep Vallverdú i el pedagog Joaquim Arenas. Pel que fa al Premi a la Innovació, l'han merescut dos creadors de contingut: l'ebrenca Cèlia Espanya i el valencià Fran Tudela 'Cabrafotuda'.
La 12a edició dels Premis Martí Gasull i Roig
Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de Plataforma per la Llengua nascuda el 2013 per retre homenatge a la figura d'un dels fundadors de l'entitat i gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre del 2012.
Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar, a títol pòstum, la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre, a títol pòstum, la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.