La Sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès es va omplir aquest divendres, 31 de gener, amb motiu de la presentació del llibre El parlar del Vallès. Entre badabadocs i paparoles. La presentació, organitzada pel grup local de Plataforma per la Llengua a Cerdanyola del Vallès, va comptar amb la presència de l'autor, David Vila i Ros.
"Les paraules són per utilitzar-les, i si no ho fem, es perdran i el català perdrà riquesa lingüística", va defensar Vila, que va reivindicar la importància de conservar els localismes que fan divers el català. L'autor va explicar que el català del Vallès forma part del dialecte central i "és el que li agradaria a Pompeu Fabra", perquè els localismes propis de la comarca encara s'utilitzen al carrer, i són els que el llibre recull.
David Vila va explicar que, en general, els localismes es troben en el lèxic, la paremiologia i la fonètica. Pel que fa a la paremiologia, el fet que a la comarca hi hagués tantes empreses tèxtils va afavorir que hi sorgís lèxic i paremiologia relacionada amb aquest sector: expressions com ara «llepafils» o «fil per randa». Pel que fa a les frases fetes, la rivalitat entre poblacions n'ha generat moltes. N'és un exemple «Terrassa mala raça, Sabadell, mala pell». Tanmateix, pel que fa a la fonètica, al Vallès no hi ha gaires variacions.
Petador, un localisme de Sabadell que una xarcuteria ha incorporat a la retolació
L'autor del llibre va defensar fer servir aquests localismes, perquè, encara que de vegades, l'interlocutor no els entengui, permet parlar de llengua i fer-la conèixer. A tall d'exemple, i com a exemple personal, Vila va explicar que quan va a la xarcuteria demana «petador» que és com es coneix el fuet a Sabadell, i que ara, finalment, la xarcuteria ha inclòs la paraula al rètol.
Per concloure l'acte, David Vila va fer jugar els assistents als Rodalismes, una manera lúdica de descobrir localismes de la comarca com «petador». El públic va reconèixer paraules que s'utilitzen a Cerdanyola i l'autor del llibre els va convidar a aportar-ne de noves. D'aquesta manera, ell les podrà incorporar en noves edicions del llibre.
Aviat, nova presentació a Badalona
Qui vulgui conèixer la investigació de David Vila també ho podrà fer aviat en un acte a Badalona organitzat pel grup local de Plataforma per la Llengua. L'acte comptarà amb la presència de Josep Estruch, que parlarà del patrimoni lèxic badaloní, i la data s'anunciarà aviat.