Notícies ← Altres notícies

Compartim experiències d’èxit en la primera trobada de voluntaris de Plataforma per la Llengua a Catalunya

Més d'una cinquantena de persones han assistit a la primera trobada de voluntaris de la delegació catalana de Plataforma per la Llengua, celebrada aquest dissabte, 9 de novembre

La trobada ha comptat amb una xerrada del filòleg i activista Gerard Furest, que ha destacat que l'acció local aconsegueix resultats a escala global

Aquest dissabte, 9 de novembre, Plataforma per la Llengua va organitzar la primera trobada de voluntaris de Catalunya. L'acte, que va tenir lloc al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, va comptar amb més d'una cinquantena d'assistents i va servir per compartir experiències d'èxit que s'han dut a terme a diferents pobles i ciutats de Catalunya. Encara que no era el primer cop que es feia una trobada de voluntaris, sí que era la primera que es feia exclusivament amb els de Catalunya.

La trobada va començar amb la intervenció d'Òscar Escuder, president de l'entitat, que va destacar que la trobada hauria de servir per conèixer els companys d'altres municipis i per treballar plegats, i que hauria de ser la primera de moltes trobades. Escuder va agrair la feina feta i va subratllar la gran importància que tenen per a l'entitat i per a la llengua les accions impulsades pels voluntaris.

Conxita Güell, delegada territorial de Catalunya, va intervenir a continuació per presentar la trobada i donar pas al filòleg i activista Gerard Furest. L'autor del Decàleg irreverent per a la defensa del català (Biblioteca del Núvol) va reconèixer la feina que es fa per afavorir l'ús del català als municipis: «Som molt pocs havent de fer una tasca titànica. Els imprescindibles són aquells que vivim per la llengua». Furest va esperonar els assistents a tenir una actitud positiva envers la llengua per encomanar-la als conciutadans, i va animar a «crear conflictivitats per l'absència del català, ja que sense conflicte el català està mort». A més, va recordar que calen petites victòries per apropar-nos «a la victòria final», perquè millorar la situació del català a escala local és millorar la situació de la llengua a escala global. Furest va tancar la intervenció fent una crida a continuar treballant i reivindicant l'acció directa.

Experiències d'èxit: taules per la llengua, campanyes amb comerciants i mocions als plens

Durant la segona part del matí, el protagonisme va ser per a les experiències d'èxit impulsades pels voluntaris. Hi van intervenir grups de l'entitat a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Mataró, Osona, Premià de Mar, Sabadell, Sitges i Terrassa. En un format de mostra, els voluntaris van compartir la participació en taules locals per la llengua com la de Sabadell, en actes com el Festival de Famílies de Canet de Mar (FEFANET), en campionats d'Scrabble en català o en fires del llibre (com la de Sant Jordi de Nadal a Barcelona, o la de Terrassa). També es va compartir el funcionament de campanyes, com la de «Digues Bon dia», dirigida a comerços; l'organització de la Diada del Còmic en Català de Mataró, o els grups de conversa dins el projecte Hort Urbà de Premià de Mar. Finalment, també es va parlar de l'acció de l'entitat a diversos municipis per tal de canviar polítiques municipals mitjançant mocions (com a Cerdanyola), per defensar els drets lingüístics de les persones o per canviar el paisatge lingüístic d'activitats en què el català no és present (com en el Pride de Sitges).

Després de presentar la memòria de l'activitat feta durant aquest any i el pla estratègic previst per a l'any vinent, Conxita Güell, delegada de Catalunya a la Junta Executiva de Plataforma per la Llengua, va tancar la trobada animant els assistents a continuar treballant pel català.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin