Notícies ← Altres notícies

La salut, el turisme i la imposició lingüística protagonitzaran els tres darrers seminaris lingüístics del 2024 a Mallorca

El 25 d'octubre tendrà lloc a l'Escola de Mallorquí de Manacor el seminari sobre el català en l'àmbit sanitari, i el 15 de novembre es debatrà sobre llengua i turisme en una ubicació encara per confirmar

El cicle de debats sobre sociolingüística Més Semicercles farà parada el 13 de desembre al Centre Flassaders de Palma per parlar d'imposició i subordinació de llengües amb Pere Antoni Pons, Rosa Calafat, Laura Camargo i Albano Dante Fachin

En els darrers anys Plataforma per la Llengua ha situat la formació al centre de la seva activitat, perquè considera que cal renovar i enfortir els discursos en defensa del català 

Plataforma per la Llengua organitzarà tres seminaris més a Mallorca durant aquest 2024 per enfortir els discursos en defensa del català. Dos seran sectorials i abordaran la situació de la llengua en l'àmbit de la salut i el turisme, i el tercer s'emmarcarà en els actes de Més Semicercles i analitzarà la imposició i la subordinació de llengües partint del cas de la llengua catalana. Els seminaris, que es faran el 25 d'octubre, el 15 de novembre i el 13 de desembre, culminaran una tardor en què l'entitat ha volgut donar molta importància a la formació i que ja va començar amb un seminari dedicat al català a l'educació. Per organitzar aquestes activitats, Plataforma per la Llengua ha comptat amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics.   

El primer dels tres seminaris se celebrarà el divendres 25 d'octubre a les 19 h al Molí d'en Beió, a l'Escola de Mallorquí de Manacor, i durà per títol "Per una atenció humana i de qualitat: els drets dels pacients, deures dels sanitaris". Moderat pel politòleg Andreu Servera, l'acte comptarà amb la presència d'Elisa Aznar, infermera coordinadora de l'àrea de Diàlisi i Nefrologia de l'Hospital Manacor; Maria Ballester, doctora en Dret Públic, i un representant de Sanitaris per la Llengua.

L'entitat reivindica que l'atenció sanitària en català és un dret de tots els ciutadans de les Illes Balears, i recorda que amb professionals que no són capaços d'atendre en català no es pot garantir una bona atenció sanitària. En aquest sentit, de fet, la revista de l'Associació de Metges del Canadà (CMAJ) va publicar una investigació que concloïa que atendre els pacients en la seva llengua en millorava el pronòstic mèdic. L'article constatava que els pacients francòfons d'Ontario tenien estades hospitalàries més curtes i un menor risc d'efectes adversos i de mortalitat durant l'ingrés si eren atesos en la seva llengua.

El segon seminari analitzarà la relació entre llengua i turisme, i es farà el divendres 15 de novembre a les 19 h, amb el lloc encara pendent de confirmació. Amb la jornalista Anna Mascaró com a moderadora, l'acte comptarà amb la participació de Guillem Colom, professor de la Universitat de Glasgow i investigador sobre cultura catalana contemporània; Joan Miralles, doctor en sociologia del turisme, i Pere Joan Femenia, representant de Joventut pel Clima - Fridays For Future Mallorca. 

Plataforma per la Llengua és conscient que hi ha experiències arreu del món i als mateixos territoris de parla catalana en què la llengua, per la seva singularitat, és un reclam turístic, però també considera que és una activitat econòmica amb un impacte lingüístic que cal saber gestionar. La temporalitat i la precarietat dels treballadors en dificulta l'arrelament i, per tant, que aprenguin el català, i sovint el turisme es fa servir com a excusa per augmentar la presència de llengües amb més parlants en detriment de la llengua pròpia del territori. 

Albano Dante Fachin, Pere Antoni Pons, Rosa Calafat i Laura Camargo, protagonistes del Més Semicercles de Palma 

Finalment, el divendres 13 de desembre a les 19 h, en el marc dels actes de la Diada de Mallorca, el Centre Flassaders de Palma acollirà un seminari dedicat al supremacisme lingüístic. Sota el paraigua de Més Semicercles, que du les temàtiques dels seminaris sobre lingüística Semicercles arreu del territori, la sessió durà per títol "Lluita, imposició i subordinació entre llengües nacionals i hegemòniques i llengües regionals o minoritzades: el cas del català". Moderat pel jornalista Nofre Pasqual, l'acte comptarà amb Laura Camargo, doctora en Filologia Hispànica i professora de la UIB; Pere Antoni Pons, jornalista i escriptor; Rosa Calafat, doctora en Filologia Catalana i professora a la Universitat de les Illes Balears, i Albano Dante Fachin, jornalista d'Octuvre.cat. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin