Notícies ← Altres notícies

La lingüista Míriam Martín Lloret participa en la primera xerrada organitzada pel grup local de Castelldefels

Amb el títol «Normativa i inseguretat lingüística», la ponent va reflexionar sobre els reptes que afronta el català en un context de canvi i globalització, que sovint posa a prova els límits de l'evolució natural d'una llengua com la catalana

Míriam Martín va explicar com la normativa del català sovint pot restringir l'evolució natural de la llengua

El passat dijous 3 d'octubre, la lingüista Míriam Martín Lloret va participar en la primera xerrada organitzada pel grup local de Castelldefels a la Biblioteca Ramon Fernández Jurado. Durant la xerrada anomenada «Normativa i inseguretat lingüística», la lingüista va reflexionar sobre els reptes que afronta el català en un context de canvi i globalització, que sovint posa a prova els límits de l'evolució natural d'una llengua com la catalana.

Míriam Martín va explicar com la normativa del català sovint pot restringir l'evolució natural de la llengua. També va abordar la delicada línia que separa la creació de neologismes genuïns de la contaminació que pot patir el català a causa de la seva situació de diglòssia respecte al castellà. El català, com qualsevol llengua, evoluciona, però a causa de la seva situació particular, aquesta evolució sovint és percebuda com un deteriorament, en lloc d'una oportunitat per acostar la llengua als més joves. En aquest sentit, la lingüista va destacar la necessitat de trobar un equilibri i entendre que les llengües no són entitats estàtiques, sinó sistemes vius que evolucionen amb la societat.

A més, Martín va destacar la importància de facilitar la transició entre registres formals i informals, així com d'incorporar neologismes sense comprometre la riquesa i el prestigi de la llengua. Alhora, va reflexionar sobre la dicotomia entre l'ús d'un llenguatge planer, proper al dia a dia dels catalans, i la correcció lingüística. Aquesta tensió és especialment evident als mitjans de comunicació, on sovint es posa en contrast la necessitat de ser entenedors amb el respecte a les normes lingüístiques.

La xerrada va concloure amb ronda de preguntes per part d'un públic molt interessat, tant en les idees exposades com en la feina que fa Plataforma per la Llengua al territori. Per acabar,el grup local va convidar els assistents a participar en les activitats organitzades a Castelldefels. Totes les campanyes i accions de Plataforma per la Llengua Catalunya es poden seguir a les xarxes socials i al portal web.

  • Ajuda'ns a fer créixer la veu en defensa dels drets lingüístics a Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Illes Balears, l'Alguer i el País Valencià! Més de 26.000 socis d'arreu del domini lingüístic ja ens donen suport! Fes-te'n soci tu també en 3 minuts!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin