Notícies ← Altres notícies

Col·laborem amb la Federació d’Ateneus de Catalunya per impulsar el català

L'activitat «Dit i Fabra: els ateneus amb la llengua» compta amb la col·laboració de Plataforma per la Llengua, que s'encarregarà de dinamitzar un debat ciutadà amb la sociòloga Marta Rovira, després d'una càpsula teatral sobre Pompeu Fabra

L'estrena de l'activitat és aquest divendres, 6 de setembre, a la Societat Aliança Palmarenca de la Palma de Cervelló, i també passarà per Torrelles de Llobregat, Castellbisbal, Barcelona o Calaf

Plataforma per la Llengua col·labora amb la Federació Catalana d'Ateneus de Catalunya per impulsar la llengua catalana en els àmbits d'acció de la federació. L'entitat hi col·labora, sobretot, en la dinamització d'uns debats sobre llengua amb la participació de la sociòloga Marta Rovira, en el marc de «Dit i Fabra: els ateneus amb la llengua», una activitat que combina una càpsula teatral sobre la figura de Pompeu Fabra amb una xerrada-debat posterior.

«Dit i Fabra: els ateneus amb la llengua» és un format que la Federació d'Ateneus de Catalunya ofereix als seus associats i que pretén reflexionar sobre el paper que té cadascú a l'hora de preservar i utilitzar la llengua. Es tracta d'una activitat que consta d'una petita representació, a càrrec de l'actor Òscar Intente, centrada en Pompeu Fabra com a figura intel·lectual i en la seva tasca d'ordenador de la llengua. La representació, d'uns 45 minuts, es completa amb un debat que, amb el títol «Mantenim viva la llengua? El llegat de Fabra», pretén reflexionar sobre el paper que poden tenir els ateneus i la ciutadania en l'actual context d'emergència lingüística.

Aquest debat és un petit tast per generar discurs i compromís envers la llengua i, a més de comptar amb la sociòloga Marta Rovira, compta amb la dinamització de voluntaris experts de Plataforma per la Llengua. El projecte s'inicia el divendres 6 de setembre del 2024 a la Societat Aliança Palmarenca de la Palma de Cervelló (a les 19.30 h) i es podrà veure a municipis com Torrelles de Llobregat, Castellbisbal, Barcelona o Calaf durant aquest any i el 2025.

L'activitat dona continuïtat al treball que la mateixa Marta Rovira va fer el 2022 amb El compromís dels ateneus amb el foment de la llengua catalana, un document que va guanyar el Premi Tribuna Ateneu, un guardó de la Federació d'Ateneus de Catalunya per promoure i distingir obres d'investigació i d'assaig que tracten temes que incideixen en l'àmbit dels ateneus.

Accions pràctiques per als ateneus i per a la ciutadania

Per ajudar a emmarcar el debat, la Federació d'Ateneus ha creat la guia Foment del català als ateneus, que també ofereix algunes accions concretes que poden fer els ateneus per fomentar la llengua catalana. En són exemple els cursos per a persones nouvingudes i la programació d'activitats de lleure en català, però també incorporar diaris i revistes en la llengua pròpia del territori en espais com el bar o la biblioteca, per fer més visible el català.

D'altra banda, Plataforma per la Llengua també ofereix a tothom la guia Què faig si ...?. Es tracta d'un recull de suggeriments per a aquelles persones que volen viure de manera quotidiana en català amb normalitat, però que no sempre tenen les eines per afrontar certs obstacles o situacions hostils.

  • Si vols que continuem impulsant l'ús del català en tots els àmbits, fes pinya amb els més de 26.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin